Titlurile Transelectrica au inregistrat ieri, in prima zi de tranzactionare, un rulaj de 22 milioane lei (6,2 milioane euro), stimuland semnificativ lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care a atins maximul ultimelor 36 de sedinte. Transfer
Titlurile Transelectrica au inregistrat ieri, in prima zi de tranzactionare, un rulaj de 22 milioane lei (6,2 milioane euro), stimuland semnificativ lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care a atins maximul ultimelor 36 de sedinte. Transferurile cu actiuni ale companiei de transport a energiei au acoperit peste jumatate din lichiditatea de 42,64 milioane lei a Bursei. Compania a incheiat prima zi de tranzactionare la 22,8 lei pe actiune, in urcare cu 35,7% fata de pretul de listare, de 16,8 lei pe unitate. Transelectrica va utiliza fondurile atrase prin listarea la BVB pentru finantarea interconectarii sistemului energetic al Romaniei cu cele ale Bulgariei, Serbiei si Turciei, a caror finalizare va determina scaderea nivelului facturii la electricitate, a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres, care a deschis ieri sedinta la BVB, la prima zi de tranzactionare a titlurilor Transelectrica. "Vor fi finantate interconectarea sistemului energetic cu cel al Bulgariei si al Serbiei, percum si constructia unui cablu submarin catre Turcia. Dupa finalizarea acestor proiecte, ne putem astepta la tarife mai mici de transport pentru Transelectrica, ceea ce va conduce automat la scaderea facturilor pentru populatie, in urmatorii ani", a spus Seres. Directorul Transelectrica, Stelian Gal, s-a aratat increzator in evolutia societatii din punct de vedere financiar in urma listarii.
"Aceasta listare reprezinta un nou pas spre o noua evolutie a Bursei din Bucuresti, care urmeaza sa se axeze pe noi produse oferite si pe noile tendinte, de genul obligatiunilor lansate de Banca Mondiala", a spus presedintele BVB, Septimiu Stoica.
MEC scoate "greii" pe Bursa
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va lista la bursa, in 2007, pachete de actiuni reprezentand intre 5 si 10% din capitalul Transgaz, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord si al filialelor Electrica privatizate, urmand ca, cel mai probabil din 2008, si titlurile Nuclearelectrica sa fie tranzactionate pe bursa, acestea fiind, practic, majoritatea celor mai importante companii din subordinea MEC. "Un pachet de actiuni reprezentand 10% din actinile Transgaz va fi listat pe bursa in urmatoarele 12 luni, daca selectia intermediarului listarii va avea loc in luna septembrie 2006. Totodata, sunt in pregatire documentele pentru selectia intermediarului la listarea unor pachete de actiuni de 5% din capitalul filialelor Electrica privatizate", a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres.
In cazul celor doua companii de distributie a gazelor naturale, pachetul de actiuni vizat pentru listare este de 5% din capitalul fiecarei firme. "Nu este stabilit, inca, pachetul de actiuni destinat bursei in cazul Nuclearelectrica, urmand sa fie purtate negocieri cu companiile interesate sa participe la constructia grupurilor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda. Cel mai probabil, listarea Nuclearelectrica va avea loc in 2008", a spus ministrul Economiei.
Seres a adaugat ca, in urmatoarele luni, Ministerul Economiei va privatiza prin intermediul bursei mai multe societati din portofoliul institutiei, prin vanzarea in transe de cate 10-15% din titlurile firmelor.
"Tinand cont de importanta Transelectrica pentru sistemul national energetic, statul nu va lasa controlul asupra companiei", a spus Seres. Potrivit acestuia, ministerul Economiei are in vedere si listarea unor actiuni ale filialelor Electrica ramase in portofoliul statului, la 2-3 ani dupa privatizare. El a mai spus ca strategia de privatizare a celor trei filiale Electrica va fi finalizata in septembrie, iar autoritatile au renuntat la proiectul privind vanzarea "la pachet" a firmelor. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.