Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea ca noile liste de medicamente compensate si gratuite sa ramana in dezbatere publica, desi au fost avizate de Comisia Nationala de Transparenta, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru a elimina orice suspic
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea ca noile liste de medicamente compensate si gratuite sa ramana in dezbatere publica, desi au fost avizate de Comisia Nationala de Transparenta, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru a elimina orice suspiciune privind respectivele documente si, mai ales, pentru a fi cunoscute modificarile facute de specialisti. "Propunerile comisiilor de specialitate au stat pe site-ul MS, spre dezbatere publica, o luna de zile. Vineri, Comisia Nationala de Transparenta a aprobat noile liste, dupa ce a facut si unele modificari. Vreau ca acestea fa fie cunoscute de opinia publica", a declarat ieri, pentru Mediafax, Nicolaescu.
Comisia Nationala de Transparenta a aprobat noua lista cu denumirile comune internationale (DCI) ale medicamentelor de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala, cu cateva modificari fata de proiectul supus dezbaterii publice timp de o luna. Noul proiect vizand listele de medicamente compensate si gratuite, prevede reducerea la jumatate a numarului de generice compensate 90%, in schimb, creste de aproape doua ori cel al produselor fara bani si al celor vandute la jumatate de pret. Potrivit proiectului, sublista A, care vizeaza compensarea 90% din pretul de referinta, cuprinde 56 de DCI-uri, fata de 119 - in 2005. Sublista B, care vizeaza compensarea cu 50% din pretul de referinta, cuprinde 299 DCI-uri, fata de 148 in 2005. Pentru prima data, sublista C, act care reglementeaza compensarea 100%, cuprinde trei categorii de produse. Prima sublista, C1, face referire la medicamentele gratuite utilizate in ambulator si care sunt distribuite prin farmaciile cu circuit deschis, pe baza de prescriptie medicala, care este retinuta in farmacii. Acesta cuprinde 166 DCI-uri. Apoi, sublista C2 cuprinde me-dicamentele eliberate de catre farmaciile cu circuit inchis in tratamentul spitalicesc si programele nationale, reteta care este retinuta de farmacist. Acest capitol vizeaza gratuitate pentru 253 DCI-uri. Tot pe acest document sunt inregistrate medicamentele necesare pentru tratamentul prin trasplant de organe si celule a bolnavilor cu insuficinete organice ireversibile. Ultima sublista, C3, fara contributie din partea pacientilor, cuprinde toate DCI-urile din catalogul national de medicamente, altele decat cele din sublistele A, B, C1, C2, indicate pentru copii pana la 18 ani, tineri de la 18 la 26 de ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici daca nu realizeaza venituri, precum si gravide si lauze. Acesta lista cuprindea inainte de a fi supusa primei dezbaterii publice 401 DCI-uri, iar dupa aprobare - 381. Totalizand DCI-urile eliberate gratuit prin spital si ambulator, noua sublista C cuprinde 1047 DCI-uri.
Dupa ce va expira si al doilea termen acordat de ministrul Sanatatii pentru dezbaterea publica, actul va fi aprobat prin Hotarare de Guvern. Probabil ca din octombrie, noua lista de compensate si gratuite va deveni operationala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.