CSAT a decis, ieri, ca deocamdata nu se impune ca Romania sa participe cu trupe la FINUL - forta de mentinere a pacii in Liban - urmand ca situatia sa fie reanalizata doar daca va exista o solicitare expresa adresata autoritatilor romane. "Romania nu
CSAT a decis, ieri, ca deocamdata nu se impune ca Romania sa participe cu trupe la FINUL - forta de mentinere a pacii in Liban - urmand ca situatia sa fie reanalizata doar daca va exista o solicitare expresa adresata autoritatilor romane. "Romania nu se implica cu forte militare in sudul Libanului urmand ca Romania sa participe la eforul de reconstructie a Libanului in masura in care firmele vor gasi posibilitarea de a se angaja cu contracte - infrastructura, case si tot ce s-a avariat in perioada interventiei militare. Romania are potential sa deplaseze trupe suplimentare, dar consideram ca Romania si-a facut datoria fata de comunitatea internationala prin participarea la misiunile din Balcani, Afganistan si Irak. Seful statului a adaugat ca Romania are, in momentul de fata, in rezerva strategica a NATO, un batalion a carui pregatire pentru intrarea in teatrele de operatiuni a fost solicitata in urma cu trei saptamani. "In aceste conditii, totalul capacitatii militare puse la dispozitie de Romania inseamna mai bine de 12 batalioane, pentru ca sunt cele trei batalioane in teatre, plus cel de rezerva, ceea ce, conform standardelor, obliga sa avem cate un batalion in pregatire pentru inlocuirea celui aflat in treatrul de operatiuni si inca unul la odihna. Deci, pentru fiecare batalion din afara granitelor, avem doua batalioane in tara", a explicat Basescu. El a mentionat ca tara noastra va ramane disponibila ca, in situatia in care vor fi solicitari exprese adresate autoritatilor de la Bucuresti, sa analizeze cererile si sa puna la dispozitie forte, in masura resurselor financiare si umane disponibile. Traian Basescu a apreciat ca decizia CSAT "corespunde realitatilor Romaniei de astazi". Potrivit unor surse oficiale, la sedinta CSAT, seful statului a ascultat intai punctele de vedere ale celor prezenti, ministrii Apararii, Afacerilor Externe, Justitiei si Economiei apreciind ca in acest moment nu este cazul ca Romania sa trimita trupe in sudul Libanului. In cadrul sedintei, s-a discutat ca daca va fi primita o solicitare expresa, Romania sa participe la FINUL in special cu logistica.
Presedintele nuanteaza trimiterea trupelor
Surse din CSAT au precizat pentru ZIUA care a fost maniera in care Consiliul a statuat decizia ca Romania sa nu trimita trupe in Irak. La inceputul sedintei, presedintele Basescu a solicitat ca fiecare exponent al CSAT sa prezinte un punct de vedere vizavi de acest subiect. Premierul Tariceanu si ministrul Atanasiu(PNL) au sustinut cu argumente solicitarea ca Romania sa nu se implice in operatiunile din Liban. Sursele ne-au explicat ca ministrul liberal de Externe, Razvan Mihai Ungureanu a expus situatia din punct de vedere diplomatic, cu pro si contra, fara a sustine insa punctul de vedere expus de Tariceanu, fapt care l-a cam deranjat pe premier. Singurul care a batut cu pumnul in masa si a pledat pentru participarea cu trupe in Irak a fost nimeni altul decat apropiatul lui Basescu, seful Inaltului Stat Major, Eugen Badalan. "Badalan a spus ca e bine ca tricolorul Romaniei sa fluture in Liban si ca baietii se vor descurca acolo. A fost pus de Basescu pentru a se sonda parerea celorlalti reprezentanti", ne-au povestit sursele citate. In final, Basescu a precizat si el ca participarea militara in Liban nu-i necesara. De comun acord, exponentii CSAT au hotarat ca daca partenerii externi vor solicita prezenta Romaniei aceasta sa fie doar simbolica: niste medici, si vreo 30-40 de ofiteri de stat major. "Basescu a inceput sa ia in calcul sondajele de opinie in care romanii spun ca Romania nu are ce cauta pe pamant strain. Altfel, decizia sa e mai mult decat bizara. Dupa declaratiile belicoase pe care Basescu le-a lansat la Washington, cum ca merge cu partenerii pana-n panzele albe, acum s-a aplecat asupra sondajelor. Pentru Basescu conteaza capitalul politic, si nu consecventa", ne-au declarat surse din CSAT.
MApN respecta decizia
Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii (MApN), Cristinel Ghiga, a declarat ieri pentru Rompres ca MApN respecta decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) de a nu implica Romania cu forte militare in sudul Libanului. "Armata nu comenteaza deciziile. E o decizie luata in CSAT, o respectam, o aplicam. Asa s-a decis acolo, asa se infaptuieste", a afirmat Cristinel Ghiga. (Roxana ANDRONIC, Razvan GHEORGHE)
George Scutaru, deputat PNL
"Este meritul PNL"
"PNL saluta decizia adoptata in CSAT care, practic, are la baza solicitarile reprezentantilor liberali din cadrul CSAT. Atat premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si ministrul Apararii au solicitat si argumentat propunerea ca Romania sa nu fie prezenta cu trupe in Liban. Ne bucuram ca in sfarsit un for precum CSAT ia o decizie majora de politica externa tinand cont si de optiunea majoritara a romanilor care, in sondajele de opinie, s-au pronuntat in favoarea retragerii trupelor romanesti si pentru limitarea prezentei noastre pe pamant strain". (R.G.)
Cristian Diaconescu, purtator de cuvant PSD
Tradeaza inconsecventa
"Din partea Bucurestiului aceasta decizie tradeaza inconsecventa. In primul rand pentru ca Tariceanu si PNL s-au certat cu americanii cerand retragerea trupelor din Irak. Apoi presedintele Basescu, la intoarcerea din ultima vizita efectuata in Statele Unite, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania s-ar putea angaja cu forte militare in zona de conflict din Orientul Mijlociu, in conditiile in care va exista o rezolutie a ONU si o solicitare a Uniunii Europene Ambele conditii sunt intrunite, iar in acest moment autoritatile romane resping angajamentul luat la cel mai inalt nivel. E clar ca nu exista o strategie de politica externa. Se decide pe picior, fara o evaluare in prealabil. Acest lucru ne afecteaza credibilitatea. Nu cred ca decizia a fost una buna pentru ca am reactionat la americani, iar acum, cand e vorba de un proiect european, refuzam. Puteam sa identificam macar un contingent simbolic. Vom avea o mare problema cu Franta si Italia din acest punct de vedere." (R.A.)
Peter Eckstein, senator UDMR
"O decizie precauta"
"Este o decizie ce trebuie privita in contextul obligatiilor militare ale Romaniei de pe alte meleaguri. Cred ca este o decizie precauta care lasa loc unei schimbari de optica in functie de evolutia situatiei din Liban si pe masura ce tarile din Uniunea Europeana isi cristalizeaza pozitia". (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.