Plasture, medicamente, guma de mestecat... un adevarat arsenal de lupta contra tabagismului. Un flagel care se mentine la cote alarmante. Noile medicamente dau rezultate incurajatoare. Un nou medicament intra in puternicul arsenal pus la dispozit
Plasture, medicamente, guma de mestecat... un adevarat arsenal de lupta contra tabagismului. Un flagel care se mentine la cote alarmante. Noile medicamente dau rezultate incurajatoare.

Un nou medicament intra in puternicul arsenal pus la dispozitia fumatorilor care nu reusesc sa scape de acest viciu. Anuntul a aparut recent in prestigiosul jurnal al Asociatiei Medicale din SUA si ofera informatii incurajatoare despre o noua molecula: vareniclina. Noul medicament, comercializat sub numele de chantix, actioneaza exact asupra acelorasi receptori care sunt sub influenta nicotinei. El este capabil sa inhibe senzatia de placere descrisa de fumatori dupa ce trag din tigara si sa creasca perioada de abstinenta tabagica. Administrarea medicamentului se face timp de 12 saptamani, dar monitorizarea fumatorului continua cel putin un an. La finalul celor 12 saptamani de tratament, rata de succes a fost extrem de incurajatoare. Aproape jumatate dintre fumatori au renuntat sau au reusit sa prelungeasca perioada in care nu au fumat. Aceste rezultate sunt superioare celor inregistrate prin administrarea altor medicamente antitabagism.
CANADA. Cercetatorii canadieni vin si ei in ajutorul fumatorilor. De aceasta data, cu o pilula care ar permite fumatorului sa renunte definitiv la tigara. Pilula incetineste metabolismul nicotinei, actionand ca o formula magica care scapa fumatorul de dependenta tabagica. Dupa o tigara, fumatorul absoarbe nicotina, care se regaseste in sange. Nicotina este metabolizata in sange. Treptat, concentratia de nicotina scade si apare nevoia de a aprinde o noua tigara. Pornind de la acest proces, cercetatorii canadieni au incercat prin aceasta pilula sa incetineasca metabolismul nicotinic, pentru a mentine concentratia de nicotina in sange si, deci, pofta nestavilita de a fuma. Cercetatorii canadieni au stabilit ca o anomalie genetica influenteaza formarea unei enzime numite citocromP450 2A6. Aceasta este implicata in metabolismul nicotinei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.