Conform unui studiu realizat de cercetatori din SUA, meditatia duce la scaderea intensitatii sau chiar la disparitia durerilor.

La studiul american, publicat de NeuroReport Journal, au participat 12 adepti ai meditatiei transcedentale (parte a filozofiei zen), care practicau aceasta tehnica de concentrare de 30 de ani, si 12 persoane sanatoase, care nu cunosteau filozofia zen. Prof. Orme-Johnson, de la Universitatea Maharishi, Iowa, a observat ca subiectii din prima grupa, a adeptilor meditatiei, au prezentat un raspuns al creierului la durere cu 40%-50% mai mic decat in cazul celor din cea de-a doua grupa. In plus, dupa ce neinitiatii au luat
cursuri de meditatie transcedentala timp de cinci luni, a scazut si raspunsul acestora la durere. ""In doar cateva luni, meditatia ne scapa de anxietate si amelioreaza reactia noastra la stres"", sustine Orme-Johnson, cel care a condus studiul.
PE TERMEN LUNG. Durerea face parte din viata fiecaruia dintre noi, iar 50 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de durere cronica. Astfel, conform autorului studiului, care este unul dintre cei mai mari specialisti in domeniul relatiei dintre meditatie si sanatate, meditatia zen are efecte pe termen lung, reducand raspunsul creierului la durere. De fapt, cercetatorul sustine ca, prin meditatie, se atinge o stare fiziologica, in care adeptul filozofiei zen reuseste sa controleze mai multe tipuri de durere. Astfel, cu cat veti medita mai mult, cu atat veti fi mai feriti de orice fel de durere. (Andrada Floria)