Liderul PRM, C.V.Tudor, a adus ieri ca martor ca Traian Basescu a colaborat cu Securitatea pe un fost ofiter SPP, coleg de studentie cu seful statului, care l-ar fi vazut chiar scriind note informative.

Presedintele PRM a venit ieri la conferinta de presa insotit de doua persoane, Dobre Boros si Petrica Gheorghiu, pentru ""a face lumina in biografia tenebroasa"" a lui Traian Basescu. Potrivit lui Vadim, cei doi il cunosc pe seful statului din tinerete, ambii fiind ofiteri de marina si absolventi ai Institutului ""Mircea cel Batran"", ca si Basescu. Boros, care a fost director adjunct al SPP in perioada 1993-1996, l-a acuzat pe Basescu ca a colaborat cu Securitatea. El a povestit ca in perioada studentiei l-a vazut pe colegul sau mai mic cu un an, Traian Basescu, cum scria note informative in biroul colonelului de contrainformatii pe nume Tudor. ""Asta s-a intamplat de vreo cinci-sase ori"", a spus Boros, precizand ca Tudor
l-a intrebat daca vrea sa colaboreze, ""fiindca i s-ar inzeci solda"". ""Mi-a spus ca Basescu este unul dintre cei mai buni colaboratori"", a mai spus Boros, precizand ca a refuzat oferta de colaborare, motivand ca ""vorbeste in somn"". ""Basescu mizeaza ca au disparut aceste dosare. Insa sunt urme ale lor. Se pot gasi sinteze pe care Directia Constanta le trimitea catre seful Directiei de contraspionaj la armata"", a precizat Boros.
Celalalt martor adus de Vadim, Petrica Gheorghiu, cu trei-patru ani mai mare decat Basescu, a sustinut ca la 16 ianuarie 1990 conducerea Portului Constanta l-a demis pe actualul sef al statului din functia de inspector-sef al navigatiei civile, pe motiv ca ar fi fost colaborator al Securitatii. In final, Vadim a amenintat cu suspendarea presedintelui, precizand ca a discutat si cu alte partide.
REACTII. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a confirmat pentru Mediafax, ca liderul Dan Voiculescu a avut o intalnire ieri cu C.V. Tudor, refuzand, insa, sa precizeze subiectul discutiei. Ciuca a spus ca nu a fost luata nici o decizie ca urmare a intrevederii, dar ca saptamana viitoare, conducerea conservatorilor va fi informata despre acest subiect. Si PSD a anuntat ca va lua o decizie in functie de argumentele prezentate, dar ca deocamdata nu a fost consultat pe aceasta tema.

PROCEDURA ANEVOIOASA