Lituania considera oprirea livrarilor de petrol catre rafinaria Mazeikiu Nafta ca fiind "o blocada petroliera" si ameninta ca in zilele care urmeaza ar putea inchide calea ferata care leaga Rusia din regiunea Kaliningrad pentru lucrari de intretiner
Lituania considera oprirea livrarilor de petrol catre rafinaria Mazeikiu Nafta ca fiind "o blocada petroliera" si ameninta ca in zilele care urmeaza ar putea inchide calea ferata care leaga Rusia din regiunea Kaliningrad pentru lucrari de intretinere.
Analistii cred ca scurgerile de petrol de pe tronsonul rusesc al conductei Drujba nu constituie decat un pretext pentru a inceta livrarile de titei catre Lituania. Specialistii vad o razbunare pentru vanzarea rafinariei catre grupul polonez PKN Orlen, in detrimentul societatilor rusesti Gazprom si Lukoil, scrie Novie Izvestia preluata de Agentia Rusia la Zi. In primul rand, conform petrolistilor lituanieni, livrarea de titei catre rafinarie a incetat cu cinci zile inainte de accidentul de la conducta. In al doilea rand, restrictiile la livrare nu privesc decat Lituania, in vreme ce Belorusia, Germania si Polonia, care primesc petrol prin aceeasi conducta, nu au inregistrat nici o schimbare a planului de livrari sau a cantitatilor furnizate. Reprezentantii Lituaniei explica, in mod oficial, decizia de a incepe lucrari de intretinere la calea ferata dintre Rusia si enclava sa baltica, prin "necesitatea de a mari siguranta traficului". In cadrul discutiilor private, ei recunosc ca lucrarile sunt o reactie la oprirea livrarilor de petrol catre rafinaria Mazeikiu Nafta. Presedintele comisiei Dumei de Stat a Rusiei pentru politica economica, libera initiativa si turism, Valeri Draganov, crede ca Lituania nu va indrazni sa isi duca amenintarea la indeplinire. Conform acestuia, "nu este vorba decat de o retorica inepta".
Copresedintele Centrului de Studiu al Politicii Nationale, Iosif Diskin, pe de alta parte, aminteste conflictele din perioada Razboiului Rece: "Nu este exclus ca Rusia sa se pomeneasca in fata necesitatii de a organiza un pod aerian intre centru si enclava baltica, precum americanii in Berlin, in 1961". Iar directorul adjunct al Institutului Economic, Dmitri Sorokin, apreciaza ca analogiile militare sunt deplasate in situatia actuala. Probabilitatea ca transportul sa fie complet inchis este, in opinia sa, doar teoretica. "Partea lituaniana nu are dreptul de a opri complet circulatia. Ea poate doar sa o limiteze timp de cateva ore clare. Lucrarile de reparatii la un drum de cale ferata international nu sunt o afacere pe care sa o anunti azi si sa incepi de maine. Pacat ca multi oameni politici nu inteleg asta". (Agentia "Rusia la zi")


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.