Dupa ce, in luna aprilie a acestui an, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) anunta ca autorii celor cinci proiecte selectate pentru faza a doua a concursului ce vizeaza realizarea Memorialului Holocaustului din Bucuresti vor primi, „de la min

Dupa ce, in luna aprilie a acestui an, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) anunta ca autorii celor cinci proiecte selectate pentru faza a doua a concursului ce vizeaza realizarea Memorialului Holocaustului din Bucuresti vor primi, „de la minister, premii individuale in suma bruta de 20.000 lei (200 milioane de lei vechi)“, actualmente, cand s-a stabilit proiectul castigator, MCC ezita sa lamureasca aspectul financiar.

Cu toate ca, atunci cand s-au calificat in faza a doua a concursului care vizeaza realizarea unui Memorial al Holocaustului in Capitala, autorilor celor cinci proiecte finaliste - Alexandru Calinescu Arghira, Alexandru Galai, Vlad Andrei Gherghiceanu si Codrin Tritescu, Bogdan Iacob, Peter Jacobi, Marius Marcu Lapadat, Alexandru Crisan si Ana-Maria Crisan - li s-au promis din partea MCC premii individuale in valoare de 200 de milioane de lei vechi, in acest moment, cand s-a stabilit castigatorul concursului, sculptorul Peter Jacobi, MCC nu precizeaza daca sau cand se vor da acesti bani. Virgil Nitulescu, secretar de stat in MCC si presedintele comisiei de jurizare a concursului, ne-a declarat ca, deocamdata, nu se poate discuta de bani, intrucat proiectul castigator nu este definitivat, fiind incerta si situatia banilor pentru premii. „Nu stiu nimic despre banii de premii sau banii pentru proiect. Este prematur sa avem o discutie legata de aspectul financiar, pentru ca inca nu a fost definitivat proiectul care a castigat“, ne-a spus secretarul de stat, adaugand: „Comisia i-a recomandat autorului sa tina seama de opiniile specialistilor in istoria Holocaustului din Romania si sa colaboreze cu un arhitect pentru detaliile urbanistice“, a precizat Nitulescu. Acesta ne-a mentionat ca „banii pentru realizarea Memorialului vor veni din partea MCC si a Primariei Capitalei“, dar nu ne-a spus o suma concreta. Astfel, ne punem intrebarea daca si finantarea pentru premii exista realmente sau nu?!

Piatra de temelie, de Ziua Holocaustului
In etapa finala a concursului ramasesera trei machete. Comisia de jurizare a ales propunerea lui Peter Jacobi. Din aceasta comisie au facut parte 27 de persoane, printre care: Virgil Nitulescu (presedinte), Sergiu Nistor - comisar Programul „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007“, Mihai Oroveanu - directorul Muzeului National de Arta Contemporana, Andrei Oisteanu etc.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.