Oftam doar dupa copilaria care s-a dus. Nu suntem nostalgicii epocii apuse. Noi n-am facut politica, noi am copilarit. Si cand a fost sa fie, ne-am pus vietile la bataie, intr-un joc de-a ""Tara, tara, vrem ostasi"". Revolutia a fost cea mai seri

Oftam doar dupa copilaria care s-a dus. Nu suntem nostalgicii epocii apuse. Noi n-am facut politica, noi am copilarit. Si cand a fost sa fie, ne-am pus vietile la bataie, intr-un joc de-a ""Tara, tara, vrem ostasi"".

Revolutia a fost cea mai serioasa joaca a copilariei noastre. Multi dintre cei care dorm de 17 ani in cimitirele eroilor erau atunci liceeni, studenti sau militari abia incorporati. Copii crescuti cu cheia de gat. Prea cruzi pentru a fi pervertiti de sistem. Prea curati pentru a fi rosii. Noi nu ne inchinam seara. Prea rar la Dumnezeu, niciodata in fata tribunelor oficiale care ne priveau defilarea. Noi, cei care inca mai stim sa spunem ""sarua€™ mana pentru masa"", am fost golanii de la Universitate.
SIMBOL. In saptamana in care am publicat serialul ""Cu cheia de gat"", pe forumul Jurnalului National au fost facute sute de comentarii. Cititori care evoca nostalgic acei ani sau care isi reneaga trecutul, asimilandu-l politicii totalitariste. Pentru toti insa, povestile ""cheii de gat"" au fost un drum al mintii si al sufletului inspre copilarie.
""In copilaria mea, evenimentul atarnarii cheii de gat era un adevarat moment de initiere. Eu eram cea mai mare dintre cei cinci frati si am fost prima careia i-a fost spanzurata de gat aceasta mare responsabilitate. Si nu mi-a fost frica, eram mandra ca o pot purta. Dupa mine, surorile si fratele meu au vrut toti sa poarte cheia la gat si, pentru ca nu aveam mai multe randuri, parintii mei au cautat tot felul de chei nefolosite si le-au agatat tuturor la gat :). Insa important era momentul - trebuia sa astepte pana cresteau mai mari si demonstrau ca pot fi responsabili, doar atunci puteau fi «initiati». (...)"" (ank)
DIN CONTRA. ""Nu am purtat cheia la gat, o tineam sub sticla de lapte de langa usa de la intrare. Pentru mine nu a fost nici o copilarie amara, sarata sau trista. Nu ne-au obligat la gradinita sa ascultam povestile partidului pentru ca era inaintea «Soimilor». Mi-a dezvoltat gustul pentru citit si cred ca inainte sa fac 10 ani am citit mai mult decat media intelectualilor americani (ceea ce nu-i mult, vor zice unii...). Nu am fost cu nimic mai prosti decat copiii de azi, care stau toata ziua cu gameboy-ul in fata si, cand ii intrebi ce sport prefera, te intreaba: «real sau de computer?» (...)."" (Raul)

""NOI, NU! NICIODATA!"". Copii crescuti cu cheia de gat. Prea cruzi pentru a fi pervertiti de sistem


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.