Salina Cacica este, alaturi de manastirile ctitorite de Stefan cel Mare, una dintre atractiile Bucovinei. Locul s-a dezvoltat datorita implicarii minerilor din Polonia. Bucovina nu inseamna doar manastirile lui Stefan cel Mare, obiceiuri si fete

Salina Cacica este, alaturi de manastirile ctitorite de Stefan cel Mare, una dintre atractiile Bucovinei. Locul s-a dezvoltat datorita implicarii minerilor din Polonia.

Bucovina nu inseamna doar manastirile lui Stefan cel Mare, obiceiuri si fete frumoase. Ascunsa printre colinele de langa Gura Humorului, comuna Cacica reprezinta una dintre cele mai cautate locuri din judetul Suceava. Numai ca locul este doar un ""separeu"" al localnicilor, fiind foarte putin cunoscuta de turistii din restul tarii.
ECONOMIE. Pentru a ajunge la fata locului, ai mai multe variante. Din Suceava, pe drumul ce merge spre Vatra Dornei, cu cativa kilometri inainte de Gura Humorului, se face la dreapta catre Radauti. Pe acest drum, dupa vreo zece minute de mers, apare localitatea Cacica. La salina se ajunge foarte usor. Trebuie doar sa te ghidezi dupa indicatoare, pana cand dai de Catedrala Catolica purtand hramul ""Ridicarea la Cer a Sfintei Maria"". Peste drum este curtea fostei exploatari miniere, aflata acum in proces de ecologizare. Indiferent de ziua in care ajungi aici, in curte va fi la fel de pustiu. Procedeul de extractie s-a modificat de cativa ani. Din mina este scoasa o saramura care ajunge prin conducta tocmai la Partesti, unde, in urma unui proces de cristalizare, devine solida.

GHID. Undeva, in fundul curtii, este o cladire veche pe care scrie put. De acolo se pleaca in mina. In holul de la intrare, peretii sunt tapetati cu afise in polona. Este cel mai clar semn ca neamul lui Sobieski a trecut pe aici, contribuind la dezvoltarea economica a zonei. Ghidul iti explica insa cate ceva din istoria locului, dupa care te avertizeaza ca trebuie sa ai mare grija la cele aproape 200 de trepte pe care le cobori. Mina Cacica este singura din tara noastra ale carei galerii au fost sapate manual, fara ca muncitorii sa foloseasca vreun utilaj.

BISERICA. In salina se intra ca intr-un beci, printr-o usa de lemn. La 27 de metri adancime se afla o biserica cu altar, icoane, candelabru si chiar balcon pentru cor. Inainte, muncitorii se rugau aici, la Sfanta Varvara, hramul bisericutei si protectoarea minerilor. Inainte erau facute slujbe in fiecare zi, de un preot romano-catolic, dar la slujba luau parte si ortodocsii, si greco-catolicii, precum si cei de alte religii, intr-o perfecta armonie.
AMINTIRE. Vizita nu se opreste aici. Cobori pana cand ajungi in fata unui put. Probabil ca de aici minerii se urcau in colivie si porneau spre locul de munca. Pe un perete de tabla sunt scrise si cateva semnale folosite de cei care se ocupau de transport. Mergi pe o scandura ingusta, aflata pe fosta linie de cale ferata pe care se deplasau vagonetele cu minereu. Undeva, in dreapta, inca un loc de rugaciune, urmat la numai cativa pasi de o sculptura infatisandu-i pe Adam si Eva. Se simte si prezenta turistului. Din loc in loc descoperi inscriptii de genul ""Nicu + Vetuta = LOVE"".

VEDETA. In capat, se afla galeria piticilor. Orice sunet pe care il scoti din gura se va intoarce catre tine ca si cum ar fi produs de un copil nevinovat. Culoarul este din ce in ce mai ingust, dar e loc chiar si pentru un munte de om, la 1,90 metri si 110 kilograme. Peretii sunt foarte bine lucrati. Parca se simte mana polonezilor, recunoscuti pentru cea mai eficienta industrie de minerit din Europa.
SUFRAGERIE. Dupa un culoar de 100 de metri ajungi langa un lac cu saramura. Nu e foarte mare. Are dimensiunile unei piscine. Candva a fost si o barca, dar acum a ramas doar amintirea. Turistii se plimba in jurul ei si mai arunca un banut, sperand ca vor fi rasplatiti candva pentru gestul lor. Mai in spate dai peste un adevarat salon.
Un teren de tenis de camp. Nu joaca nimeni. In schimb, cativa pensionari stau plictisiti pe margine. Sunt aici pentru tratament, sperand intr-o vindecare ce le poate indulci batranetea.

FINAL. La intoarcere te astepti la un drum greu, tinand cont de numarul urias de trepte pe care il ai de parcurs. Ajungi insa foarte repede. Iar daca esti lovit de caldura, nu dispera. Peste gard se afla un bazin cu apa sarata. In fiecare week-end locul este plin de localnici care se scalda pentru a scapa de canicula. Daca ai parte de vreme rea, poti merge la manastirile din Bucovina.

Pretul unei intrari la Salina Cacica este de
5 RON. Inainte de coborare, primesti un pliant, dar nu-ti imagina ca il poti citi in timp ce cobori treptele, pentru ca lumina este destul de slaba. Pentru elevi si studenti, pretul este redus cu 50%. Pentru 2,5 RON ti se asigura si accesul la bazinul
cu apa sarata. Totusi, merita efortul unei deplasari in
zona macar
pentru ca frumusetea locurilor va va taia respiratia

In fiecare an,
la 15 august, are loc la Cacica un balci la
care se aduna oameni din intreaga Moldova. Comerciantii din toata tara se strang aici pentru a-si valorifica produsele. Cele
mai cautate lucruri sunt obiectele
bisericesti, unele icoane costand si cate 1.000 RON. Aici se rugau inainte vreme minerii protectoarei lor, Sfanta Barbara, dar chiar si acum rugaciunile sunt inca binevenite


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.