Un bun prieten care si-a petrecut ultimul sfert de veac intr-un orasel din sudul Italiei imi spunea: ""Pizza este una singura: Margueritta. Adica paine cu rosii, parmezan si oregano. Restul este
imaginatie, inovatiea€¦"".

Inventata de napolitanul Rafaele Esposito la inceputul secolului al XIX-lea si prezentata prima data reginei Margueritta, aceasta mancare tipic italieneasca a facut de mai multe ori inconjurul globului si cunoaste azi sute de retete. Toate au insa la baza reteta napolitanului. Simpla, cu ingrediente minime, pizza ar putea fi si un preparat ideal pentru iesirile la iarba verde. Recunoasteti ca nu v-ati gandit sa pregatiti pizza la acelasi gratar pe care preparati micii si fripturile estivale! Totusi, se poate!

RETETA. Este suficient sa pregatiti un aluat pentru blat din 500 g faina, 20 g drojdie, putina sare, un ou, o cana cu apa si doua-trei linguri cu ulei si sa aveti la indemana cateva rosii, 300 g parmezan (sau oricare alt tip de branza) si frunze proaspete de oregano sau de busuioc. Aluatul il preparati de cum ajungeti la iarba verde si il lasati sa se dospeasca, in timp cat va ocupati de celelalte bucate. Apoi modelati blaturi de pizza, pe care le asezati pe un platou termorezistent, pe o tava sau pe alt vas care nu ia foc, si le puneti pe gratar (atentie, se prepara numai pe jar, nu pe flacara!) pentru doua-trei minute, cat sa prinda pe fund o crusta subtire. Se intoarce blatul pe partea cealalta, apoi se pun felii de branza sau parmezan ras, felii de rosii si frunze de busuioc sau de oregano. Este de preferat un gratar special, cu capac, pentru ca astfel, inchizandu-se capacul, se face o caldura asemanatoare celei din cuptor. Se poate prepara insa si pe un gratar obisnuit.
Dupa ce pizza este coapta, se trage deoparte si se stropeste cu sos preparat din pasta de tomate, ulei de masline, putina apa sau vin, cimbru, busuioc si sare. Daca sosul este acrisor, se adauga si putin zahar. Pizza Margueritta la gratar, o sugestie delicioasa de vara!