Peste 15% dintre votantii la alegerile municipale din Belgia din luna octombrie sunt cetateni provenind din alte tari decat cele ale Uniunii Europene, informeaza AFP. Este pentru prima data cand rezidentii belgieni neeuropeni isi pot exercita dreptul
Peste 15% dintre votantii la alegerile municipale din Belgia din luna octombrie sunt cetateni provenind din alte tari decat cele ale Uniunii Europene, informeaza AFP. Este pentru prima data cand rezidentii belgieni neeuropeni isi pot exercita dreptul de a vota in Belgia.
In unele regiuni, aceasta cifra este mai ridicata, ajungand chiar la nivelul de 21,3% in regiunea francofona din sudul tarii, in contrast cu partea de nord, germanofila, unde cetatenii neeuropeni care sunt inscrisi pe listele de alegatori la scrutinul municipal reprezinta 12,62 % din totalul electorilor. Regiunea Bruxelles, bilingva, se situeaza la mijloc, cu 15,66% de inscrisi.
DREPTURI SI OBLIGATII. Belgia a acordat in februarie 2004 dreptul de a vota in alegerile municipale strainilor neeuropeni stabiliti in aceasta tara de cel putin cinci ani. In afara de inscrierea pe listele de alegatori, acesti electori trebuie sa semneze o declaratie prin care adera la principiile democratiei. Acesti electori nu sunt insa eligibili, adica nu au dreptul sa candideze, spre deosebire de rezidentii belgieni provenind din statele Uniunii Europene, care au si dreptul de vot si de a fi votati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.