Presedintele Traian Basescu a raspuns ieri provocarii pe care i-a lansat-o liderul PC Dan Voiculescu de a-si face public dosarul, aratand ca il va face public imediat ce ar primi un astfel de dosar din partea CNSAS. ""Dati-mi un dosar si il fac

Presedintele Traian Basescu a raspuns ieri provocarii pe care i-a lansat-o liderul PC Dan Voiculescu de a-si face public dosarul, aratand ca il va face public imediat ce ar primi un astfel de dosar
din partea CNSAS.

""Dati-mi un dosar si il fac public. E un lucru pe care l-am cerut de la inceputul mandatului tuturor serviciilor si va asigur ca, daca il primesc, il fac public"", a asigurat seful statului. Intrebat insa cum isi explica ca serviciile nu au dat pana acum un raspuns CNSAS (potrivit presedintelui institutiei, Claudiu Secasiu), Basescu a sustinut ca inainte de 2004 au existat cinci adrese catre servicii ""si toate au primit raspuns"". Cum insa abia dupa 2004, SRI a predat CNSAS cele 1.300.000 de dosare, Basescu a exclamat: ""Acum sunt (n.r. - dosarele predate)! Ce ar trebui sa fac, sa-mi scriu singur un dosar?"".
CAUTARE IN ARHIVE. Traian Basescu a dat asigurari ca nu a semnat nici un angajament cu fosta Securitate si nu a dat nici o nota informativa ofiterilor acesteia. Ceea ce ar fi scris pana in 1989 ar fi fost rapoarte de serviciu pe care le preda armatorului, companiei de navigatie. De asemenea, Basescu a sustinut ca si in perioada in care s-a aflat la conducerea reprezentantei Navrom la Anvers a semnat tot ""rapoarte de serviciu catre companie"". Seful statului i-a indemnat pe jurnalisti sa contacteze proprietarul navei ""Biruinta"", ultima pe care a comandat-o, pe care l-a rugat ieri sa caute in arhiva vasului aceste rapoarte de serviciu. De asemenea, spune Basescu, arhivele statului detin si ele aceste rapoarte, dat fiind faptul ca Navrom si Petromin sunt companii aflate in lichidare. Basescu a negat totodata ipoteza de a fi fost ofiter de securitate, intrucat nu exista un dosar al sau de colaborator sau de urmarire. ""Doamnelor si domnilor, trebuie sa va spun ca nici un ofiter de Securitate nu a reusit sa conduca o nava maritima"", a invocat seful statului.
CE A FACUT. Basescu a tinut sa aduca in sprijinul sau masurile pe care le-a luat de la inceputul mandatului in sensul transferarii arhivelor catre CNSAS, precum si pentru desecretizarea dosarelor politicienilor. Basescu s-a aparat totodata, cu aeru-i dramatic, in fata atacurilor din ultimele zile afirmand ca nu a declansat el ""dosariada"", ca nu si-a propus sa apere sau sa atace pe cineva cu aceste dosare, si doar ""sa nu intram in UE cu arhivele Securitatii nedeschise"". El a dezlegat astfel misterul declaratiei lansate acum doua zile, ""am facut ce trebuia sa fac"", spunand ca ceea ce a facut a fost sa ceara desecretizarea arhivelor fostei Securitati si a dat asigurari ca acest proces va merge ""pana la capat, fara menajamente, fara protectie"". Basescu a avertizat ca, in cazul in care deconspirarea Securitatii se va pierde in jocuri politice si discutii despre persoane, exista riscul de a nu afla esentialul.

Reactii la cald pe scena politica

Fostul presedinte Emil Constantinescu l-a acuzat pe Basescu ca ""minte"" spunand ca nu are dosar de colaborare cu Securitatea. Constantinescu si-a argumentat pozitia sustinand ca in dosarul invocat de Mugur Ciuvica ""exista un document semnat de doi generali si doi colonei in care se spune ca Traian Basescu a colaborat cu Securitatea"".
""Pe mine nu ma poate pacali. Presedintele minte. Dovezile le-am prezentat CNSAS-ului - copii de pe acte care se afla la SRI, MApN"", a precizat Constantinescu pentru Realitatea TV. El a acuzat totodata CNSAS pentru ca ""a dat un raspuns fals prin omisiune"" si a aratat ca SRI trebuie sa dea copia de distrugere a dosarului lui Basescu.
""PENIBIL"". Liderul PC, Dan Voiculescu, sustine la randul sau ca seful statului a mintit atunci cand a spus ca ultima hotarare a CSAT privind desecretizarea dosarelor politicienilor incepe cu presedintele. ""Minte, pentru ca, daca ne uitam pe site-ul Presedintiei, la ultima sedinta CSAT, Basescu a cerut verificarea tuturor dosarelor de la parlamentari in jos, nu de la presedinte"", a declarat liderul PC pentru Realitatea TV. Mai mult, Voiculescu a calificat drept ""penibil"" faptul ca seful statului cere sa i se dea dosarul avand in vedere ca el are in subordine CSAT-ul. Totodata, liderul PC a aratat ca afirmatiile sale privind colaborarea cu Securitatea a presedintelui se bazeaza chiar pe spusele acestuia. ""Informatia mea principala provine din cele spuse de Traian Basescu: «Am dat tone de informari»"", a spus Voiculescu.
""NECONVINGATOR"". Vicepresedintele PSD Titus Corlatean sustine si el ca presedintele nu a lamurit toate aspectele legate de trecutul sau si considera neconvingatoare afirmatiile acestuia prin care a negat colaborarea cu fosta Securitate. ""Sunt numeroase voci atat din spectrul politic, cat si din zona societatii civile, care au pus la dispozitia mass-media fragmente importate din dosarul lui Traian Basescu. Dansul spune ca aceste documente nu exista. Asta inseamna ca ori aceste institutii care au eliberat documentele au mintit, ori presedintele nu a spus adevarul"", a spus Corlatean. (Lavinia Dimancea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.