Comitetul de Conducere al Uniunii Sindicale MediaSind a observat cu surprindere ca ultimul comunicat al organizatiei prin care solicita introducerea in proiectul de lege privind siguranta nationala a interdictiei oricarei colaborari a jurnalistilor c
Comitetul de Conducere al Uniunii Sindicale MediaSind a observat cu surprindere ca ultimul comunicat al organizatiei prin care solicita introducerea in proiectul de lege privind siguranta nationala a interdictiei oricarei colaborari a jurnalistilor cu serviciile de informatii si modificarea in acest sens a Codului Deontologic din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media, a fost cenzurat de majoritatea institutiilor de media. In afara de Radio Romania Actualitati, cotidianele Ziua si "Ultima Ora", Agentia Nationala de Stiri "Rompres", Rador si cateva publicatii locale, nici o alta institutie de presa nu a dorit sa publice aceasta masura necesara pentru democratizarea si curatirea mass-media din Romania. De asemenea, U.S. MediaSind a mai constatat ca si repetatele semnale transmise de catre cea mai puternica organizatie a jurnalistilor din lume, Federatia Internationala a Jurnalistilor, au fost cenzurate in acelasi mod. Din informatiile noastre, la originea acestui boicot informational s-au aflat chiar patroni de presa.
Tinand cont de faptul ca in orice redactie, politica editoriala este impusa de patroni, iar pe lista depusa la CNSAS se afla numai jurnalisti, consideram ca se impune si verificarea patronilor si actionarilor din mass-media, deoarece, chiar daca unii dintre ei nu sunt jurnalisti, acestia pot manipula "din umbra" opinia publica.
In aceste conditii, U.S. MediaSind solicita asociatiei Civic Media sa trimita spre verificare la CNSAS si numele patronilor si actionarilor din mass-media, iar organizatiilor profesionale din domeniu sa sprijine acest demers. Daca tot a inceput procesul de asanare a societatii romanesti, nu credem ca este normal ca numai jurnalistii sa fie anchetati, iar "papusarii" din spatele lor sa-si vada linistiti de afaceri.
Presedinte,
Cristi GODINAC
P.S.: In cazul in care randurile de fata nu-si vor gasi nici de aceasta data locul in spatiul editorial al institutiei dvs., va rugam sa ne transmiteti oferta de pret pentru achizitionarea unui spatiu publicitar la numarul de fax.: 021/314.33.36. In acest sens, U.S. MediaSind va solicita un sprijin financiar Federatiei Internationale a Jurnalistilor pentru ca cea mai mare organizatie a jurnalistilor romani sa-si poata exercita dreptul la libera exprimare.
Nota: Asociatia Civic Media a luat nota de cererea MediaSind si, dupa cum si-a anuntat deja intentia, va introduce pe urmatoarea lista, Voci curate - III, si patronatele presei din Romania, drept pentru care cerem sprijinul institutiilor si organizatiilor neguvernamentale de media pentru acest demers. (Victor RONCEA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.