Presa britanica face noi dezvaluiri cu privire la complotul dejucat joi. Potrivit mai multor surse, circa 33.000 de oameni ar fi urmat sa moara in timpul atacurilor teroriste organizate in aer, la mii de metri altitudine. Autoritatile britanic

Presa britanica face noi dezvaluiri cu privire la complotul dejucat joi. Potrivit mai multor surse, circa 33.000 de oameni ar fi urmat sa moara in timpul atacurilor teroriste organizate in aer, la mii
de metri altitudine.

Autoritatile britanice au mentinut si ieri nivelul de alerta cel mai ridicat, in timp ce pe principalul aeroport de la Londra - Heathrow - atmosfera ""nu era una de panica, ci de frustrare si de ingrijorare"", dupa cum transmitea corespondentul Radio Romania Actualitati (RRA).
COCTEIL EXPLOZIV. Surse din serviciile secrete britanice au declarat ca planul terorist dejucat urma sa fie comis peste doua zile. Secretarul american pentru Securitate Interna, Michael Chertoff, sustine ca planul era ca zece avioane aflate intre Marea Britanie si SUA sa fie aruncate in aer simultan. Potrivit tabloidului The Sun, scopul era de a ucide circa 33.000 de persoane, aflate la bordul mai multor avioane, cu ajutorul unui explozibil lichid ascuns in sucuri si in laptele bebelusilor. Intentia teroristilor de a detona explozibilul in aer inseamna ca ei doreau sa lase cat mai putine urme. Potrivit unui expert american, citat de AFP, ar fi putut fi vorba despre compusi lichizi precum nitroglicerina, care poate fi detonata cu ajutorul unui dispozitiv de marimea unui stilou. Explozia a doi sau trei litri de nitroglicerina ar echivala cu o bresa in fuselajul avionului ce duce la depresurizarea sa si inevitabil la distrugerea aeronavei. Alte surse citate de CNN au afirmat ca o alta substanta folosita ar fi fost un amestec de bautura energizanta cu o substanta sub forma de gel, pentru a produce un explozibil care urma sa fie detonat cu ajutorul unui MP3 player sau al unui telefon mobil.
CARTITA. Politia britanica a anuntat ca operatiunea, care s-a incheiat cu arestarea a 24 de suspecti si dejucarea complotului terorist, a fost inceputa in 2005, imediat dupa atentatele din reteaua de transport londoneza. Potrivit Financial Times, MI5 si politia britanica au urmarit 50 de persoane despre care aveau certitudinea ca planuiesc prabusirea unor curse aeriene transatlantice in timpul zborului.
Investigatorii au permis continuarea complotului, urmarind cu atentie deplasarile, convorbirile si orice miscare a suspectilor. Totodata, a fost infiltrat in grupul de suspecti un agent britanic care a oferit in permanenta informatii serviciilor secrete. Potrivit CNN, suspectii nu isi cumparasera bilete de avion, dar urmareau sa gaseasca pe internet zboruri care decolau la aceeasi ora. Doi dintre teroristi calatorisera recent in Pakistan, de unde au primit bani. Cei 24 de suspecti, supravegheati in Marea Britanie, planuiau sa faca un test inainte de comiterea atentatelor, precizeaza AFP. Bunurile a 19 dintre suspectii arestati au fost puse sub sechestru, transmite televiziunea Sky News.

MASURI DURE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.