In timp ce europenii se pregatesc sa isi ""baricadeze"" granitele si piata muncii, speriati de posibilele noi valuri de imigranti dupa 2007, o mare parte din presupusii ""invadatori"" prefera, mai degraba, sa ramana in tarile natale. Liste pes
In timp ce europenii se pregatesc sa isi ""baricadeze"" granitele si piata muncii, speriati de posibilele noi valuri de imigranti dupa 2007, o mare parte din presupusii ""invadatori"" prefera, mai degraba,
sa ramana in tarile natale.


Liste peste liste si calcule peste calcule. Cam asa este atmosfera in unele state membre ale Uniunii Europene care se pregatesc foarte serios pentru aderarea la 1 ianuarie 2007 a Romaniei si Bulgariei.
ANTIIMIGRATIE. Angoasa europenilor fata de straini se bazeaza pe o experienta destul de vasta in domeniu: dupa ce zece noi state au devenit in 2004 membre ale UE, afluxul de imigranti a constituit o problema pentru unele tari cu state mai vechi in comunitate. De aceea mergand pe principiul e mai bine sa previi decat sa risti, Marea Britanie, spre exemplu, s-a gandit ca cel mai bine ar fi sa evite un nou val de muncitori bulgari si romani, deoarece ""exista de asemenea temeri ca acestia ar putea raspandi crima organizata si coruptia in Marea Britanie"", conform unui raport al Ministerului britanic de Interne.
MAI BINE ACASA. In ciuda temerilor si planurilor minutioase ale europenilor, interesul cetatenilor din Bulgaria pentru ofertele de munca din Uniunea Europeana este destul de redus, informeaza publicatia online Sofia Echo. Ministrul bulgar al Muncii, Emilia Maslarova, a tinut sa explice fenomenul, declarand ca, in ultimii ani, numarul locurilor de munca puse la dispozitie cetatenilor bulgari de Germania, spre exemplu, a fost mult mai mare decat numarul solicitarilor. Acest lucru reprezinta un semn ca cetatenii bulgari nu mai sunt interesati sa munceasca in strainatate, temerile europenilor privind afluxul de imigranti bulgari dovedindu-se nejustificate, a subliniat Maslarova.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.