Gradina de legume si-a deschis portile, pentru ca pe masa noastra nu trebuie sa lipseasca darurile ei.

Suntem in Postul Sfintei Marii. Cu doua saptamani inainte de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se lasa sec. Acest post se zice ca este rupt din Postul Mare de dinaintea Pastelui, care era prea lung si prea saracacios. Acum insa e belsug de legume, zarzavaturi si fructe.
CUM E CU POSTUL. In aceasta perioada se fac pelerinaje la manastiri. Se spune ca cine vrea sa aiba noroc si zile bune posteste cu drag, si Dumnezeu il ajuta. Din ""Rugaciuni despre post si iesirea sufletului"" am aflat care sunt regulile unui post adevarat: ""Luni, miercuri, vineri, ajungand pana la ora 9, mancand o data pe zi mancare uscata, paine; marti si joi, mancare fiarta, fara untdelemn sau uleiuri; sambata si duminica - mancaruri fierte, cu untdelemn sau uleiuri si vin cu cumpatare.""
DELICIU DE DUMINICA. Incerc sa respect toate indicatiile. Ce ar merge mai bine? O intalnire intre vinete, rosii si ceapa, invaluite in gustosul ulei de masline. Adica o salata de vinete simpla! Mai ales ca gradina e in fata casei. Voi alege vinetele cu coaja cea mai lucioasa si rosiile cele mai coapte, iar in rest, respect reteta si adaug fantezie la ornat. Atat cat ma pricep.

RETETA - Salata de vinete

ingrediente: 1 kg vinete, 150 ml ulei de masline, o ceapa, 3 rosii
preparare: Se coc vinetele. Dupa ce s-au racit, se curata de coaja, apoi se lasa la scurs. Se toaca pe un fund de lemn. Intr-un castron de faianta sau de portelan se toarna treptat uleiul, amestecandu-se cu o lingura de lemn. Se potriveste de sare. Se adauga ceapa taiata foarte marunt (sau se poate servi separat). Se aranjeaza pe un platou si se orneaza cu felii de rosii.