Autoritatile romane refuza sa modifice Legea privind adoptiile internationale, in ciuda faptului ca Senatul american a adoptat o rezolutie prin care cere Guvernului roman deblocarea acestora. Secretarul de stat la Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA
Autoritatile romane refuza sa modifice Legea privind adoptiile internationale, in ciuda faptului ca Senatul american a adoptat o rezolutie prin care cere Guvernului roman deblocarea acestora.
Secretarul de stat la Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA), Theodora Bertzi, crede ca nu se va aplica sistemul copii contra vize pentru cetatenii romani, vehiculat de unii congresmeni. In plus, Legea privind adoptiile internationale nu va fi schimbata in nici un fel. ""Nu pot sa cred ca autoritatile americane ar santaja Romania prin acordarea vizelor in schimbul relaxarii adoptiilor. Un stat suveran nu poate fi santajat astfel"", a spus Bertzi.
LOBBY. Si Parlamentul European a adoptat la 10 iulie o rezolutie prin care cere autoritatilor de la Bucuresti sa rezolve adoptiile internationale ramase in suspans ca urmare a moratoriului din 2001, in urma caruia copiii din Romania nu mai puteau fi adoptati in strainatate. Presedintele ORA a afirmat ca guvernele tarilor carora apartin cei 408 de parlamentari semnatari ai declaratiei nu au facut niciodata presiuni asupra autoritatilor romane. ""Lobby-ul nu e facut de guvernele tarilor europene, ci de unii parlamentari. O explicatie ar fi ca si in Europa s-au adoptat multi copii si adoptia a devenit un domeniu interesant din punct de vedere financiar"", a declarat Theodora Bertzi.
Dupa 1990, aproximativ 30.000 de copii au fost dati spre adoptie internationala, dintre care, anual, 35% dintre acestia in SUA. In perioada aprilie 2005-iulie 2006 au fost adoptati 1.300 de copii de catre familii de romani. In Romania exista la ora actuala in jur de 47.000 de copii in sistemul de protectie a copilului. (Ionela Gavriliu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.