Valoarea exporturilor este estimata pentru anul acesta la 25 de miliarde de euro. Deschidem astazi o serie de materiale despre marcile romanesti care au reusit sa cucereasca pietele externe, dar si despre firmele care au ales Romania ca locatie pentr

Valoarea exporturilor este estimata pentru anul acesta la 25 de miliarde de euro. Deschidem astazi o serie de materiale despre marcile romanesti care au reusit sa cucereasca pietele externe, dar si despre firmele care au ales Romania ca locatie pentru productie.

Vinurile romanesti incep sa se impuna pe piata europeana. Nemtilor le place Feteasca neagra si Cabernet Sauvignon, iar rusii se dau in vant dupa Feteasca alba sau Grasa de Cotnari. Peste jumatate din productia de vin a societatii Vinia Iasi merge la export.
Povestea incepe in urma cu zeci de ani. Fosta intreprindere de vinificatie si valorificare a produselor spirtoase din Iasi se numara astazi printre firmele, care au reusit sa se impuna pe piata externa. Producatorul de vin si bauturi alcoolice tari a aparut pe piata romaneasca in 1949, insa de acum 15 ani, cand s-a transformat in societate comerciala, produce numai vinuri pe care le vinde si peste hotare. De altfel, 23% din vinurile care sunt exportate de Romania sunt produse la societatea ieseana.
Licoarea lui Bachus este extrasa din strugurii de pe cele 750 de hectare proprii si de pe cele 800 de ha de vita-de-vie luate in arenda. Strugurii sunt din podgoriile Cotnari, Bohotin, Bucium si Dealu Mare. ""In 1991 aveam 7.000 de ha, insa retrocedarile au redus suprafata"", explica Vasile Babusanu, director general al Vinia. Este absolvent al Facultatii de horticultura si a inceput sa lucreze din 1970, ca sef de sectie la Cotnari. A ajuns apoi director tehnic, iar din 1991 este director general al societatii, care a fost privatizata in urma cu 11 ani. Pachetul majoritar de actiuni, de peste 99%, este detinut de cei 240 de angajati. Cu o cifra de afaceri de 32 milioane de lei (circa noua milioane de euro), firma ieseana investeste peste jumatate din profitul obtinut in retehnologizare, ca sa faca fata normelor UE privind producerea si imbutelierea vinului. ""De la privatizare, am dat dobanda la imprumuturile din banci 51 de milioane de dolari si am platit taxe si impozite la stat de 58 de milioane de dolari. Profitul de un milion de euro l-am reinvestit in modernizare"", povesteste ieseanul.

INVESTITII. Jumatate din profitul obtinut este reinvestit in retehnologizare pentru a face fata normelor europene.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.