Descoperirea Pesterii Movile a adus o noutate absoluta in lumea stiintifica mondiala: viata independenta de soare, prin chemosinteza. Astfel se pot explica urme de pe alte planete. De aici pana la bazele unei noi stiinte, xenobiologia, a fost doa

Descoperirea Pesterii Movile a adus o noutate absoluta in lumea stiintifica mondiala: viata independenta de soare, prin chemosinteza. Astfel se pot explica urme de pe alte planete.

De aici pana la bazele unei noi stiinte, xenobiologia, a fost doar un pas. Povestea a inceput in anul 1986, cand Cristian Lascu, actualul redactor-sef al revistei National Geographic Romania, a gasit pestera. ""Institutului de Speologie «Emil Racovita» i s-a comandat un studiu de investigare geologica a carstului de langa Mangalia, in vederea construirii unei termocentrale. ""Ca geolog si speolog, mi-am asumat aceasta investigare, mai ales ca ma interesa zona din punct de vedere speologic. Iar la 2 Mai obisnuiam sa-mi petrec vacanta"", povesteste el.

CERCETATORI. A existat o echipa de speologi si biologi romani care s-au ocupat de aceasta descoperire. Cristian Lascu, Serban Sarbu, Traian Constantinescu, Radu Popa, Mihai Baciu si Dumitru Pegulescu sunt cei mai importanti dintre ei. Au inceput imediat cercetarile biologice ale cavernei, iar Serban Sarbu a descoperit forme de viata independente de soare. Radu Popa a vazut aici o modalitate de a explica intregul sistem al vietii in Univers.

EXCLUSIV. Radu Popa a vizitat Romania in luna iulie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.