Omar Hayssam (foto) este in sfarsit urmarit prin Interpol, dupa zece zile de cand autoritatile romane il cauta fara succes prin tara.

Curtea de Apel Bucuresti a emis ieri pe numele sirianului un mandat de urmarire internationala, aplicand in premiera recentele modificari legislative in materie. Acestea au intrat in vigoare in luna iunie, iar Omar este prima persoana careia i se aplica. Potrivit noii legi, urmarirea prin Interpol nu se mai poate produce pe linie administrativa, fiind nevoie de o hotarare a judecatorului care a dispus arestarea preventiva a celui cautat. Mai mult, la baza urmaririi internationale nu mai poate sta prezumtia fugii peste granita, ci trebuie sa stea certitudinea ca inculpatul a parasit tara. De altfel, aceste probe au fost cele care au impiedicat pana acum urmarirea prin Interpol a lui Omar Hayssam.
TENSIUNE IN INSTANTA. La Curtea de Apel a avut loc ieri si un nou termen in cazul rapirii jurnalistilor romani in Irak, primul dupa disparitia fara urma a inculpatului. Intr-o atmosfera extrem de tensionata, instanta a fixat pentru septembrie termenul la care jurnalistii rapiti vor fi audiati. De asemenea, Omar va fi citat in continuare la adresele cunoscute, dar si la Consiliul Local. Tot ieri, instanta suprema a respins si recursul declarat de familia Omar impotriva deciziei de reincarcerare a sirianului. La proces nu s-a prezentat absolut nici un avocat dintre cei alesi si nici vreo ruda a lui Hayssam. Asa ca a fost nevoie de chemarea unui aparator din oficiu pentru ca recursul sa se poata judeca. (M. Pasa)

GRUP DE LUCRU