Presedintele Traian Basescu a acuzat ieri un grup de politicieni ca nu sunt
interesati de modificarea legilor sigurantei nationale, ci de schimbarea sa.

Seful statului, Traian Basescu, a plecat ieri intr- o vizita oficiala in SUA, unde se va intalni cu presedintele american, George W. Bush, cu secretarul de stat al Apararii, Donald Rumsfeld, si cu lideri ai Congresului. Inainte de a parasi Aeroportul ""Henri Coanda"", Basescu a criticat institutiile statului pentru ca nici una dintre ele nu-si asuma responsabilitatea in cazul disparitiei sirianului Omar Hayssam. ""Devenim penibili de doua ori, o data pentru ca un om acuzat de terorism a reusit sa plece si a doua oara pentru ca fiecare institutie incearca sa arate cat de lipsita de responsabilitati este in aceasta chestiune"", a spus presedintele.
SCHIMBAREA SISTEMULUI. El a tinut sa arate ca in activitatea serviciilor de informatii s-a produs ""o devaluare"" si ca in afara de lacunele legislative este vorba si de lipsa de competenta, cat si de coruptie. ""Dar ne place sa nu se schimbe sistemul - si aici este marea batalie pe care o duc grupuri de policitieni in aceste zile - , ci presedintele. Iar eu spun: sistemul trebuie schimbat"", a declarat Basescu, adaugand ca pentru modificarea sistemului sunt necesare legile. Totodata, seful statului a spus ca in cazul Omar Hayssam a avut ""proba"" ca in zona sigurantei nationale structurile statului nu au eficienta. Asadar, potrivit presedintelui, promovarea pachetului de legi care vizeaza securitatea nationala este una din ""necesitatile absolute"" in acest moment. ""Nimeni din lantul politic nu a avut intentia crearii noului pachet de legi privind siguranta nationala"", a aratat cu degetul presedintele, sustinand ca legile existente ""sunt depasite de situatie"", pentru ca institutiile nu au un cadru clar si adaptat realitatii, iar prevederile referitoare la responsabilitatile ofiterilor de informatii sunt ambigue. ""Suntem in faza unei cumplite demagogii, in care sunt inca prea multi cei care cred ca, dand cu gura, pot obtine voturi. Voturile se obtin facand ceva"", a mai spus Basescu.
CNI. El a tinut sa contracareze si criticile privind neimplicarea Comunitatii Nationale de Informatii (CNI) in cazul Omar Hayssam. ""Am observat ca s-a gasit solutia. Daca SRI, SIE, DGIPI nu au nici o responsabilitate si sunt dubii datorita legilor neclare, s-a rezolvat problema: este CNI"", a spus seful statului, precizand ca, in prezent, aceasta este dotata cu ""36 de scaune, 20 de calculatoare"" si ofiteri de la toate serviciile care sintetizeaza informatiile ce tin de siguranta nationala. Basescu a catalogat aceasta abordare drept una ""interesanta"" si a sustinut ca tinta acestor atacuri este ""tot presedintele"". ""Sigur, cu cele 40 de scaune si cei 30 si ceva de analisti, nu m-am ocupat de urmarirea lui Hayssam, lucru care probabil este scris undeva, in atributiile presedintelui, de la instalarea mea in functie, dar inca nu este in Constitutie"", a tinut sa sublinieze Basescu. Cat despre CNI, seful statului a spus ca nu a creat un serviciu de informatii care sa se ocupe de cei ""deranjati de ceea ce se-ntampla in aceste zile"".

Ardelean si-a cerut dinainte demisia

GEST. Ardelean a demisionat din motive personale si profesionale