Autoritatile publice locale nu respecta legislatia europeana. Acestea nu au pus la dispozitia producatorilor de echipamente electrice si electronice spatiile necesare colectarii selective a deseurilor, desi legislatia prevede special aceasta mas

Autoritatile publice locale
nu respecta legislatia europeana. Acestea nu au pus la dispozitia producatorilor de echipamente electrice
si electronice spatiile necesare colectarii selective
a deseurilor, desi
legislatia prevede special
aceasta masura.

Conform Directivei europene 2002/96/CE privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), transpusa in legislatia romaneasca prin HG 448/2005, consiliile judetene au obligatia sa puna la dispozitia producatorilor de astfel de echipamente spatiile necesare pentru colectarea selectiva a DEEE de la persoanele fizice.
CONTROL. In urma controlului realizat de Garda Nationala de Mediu (GNM) privind conformarea la prevederile HG 448/2005 au fost verificati 275 de producatori si importatori de EEE si 95 de autoritati locale. Comisariatul Regional Cluj a verificat 67 de agenti economici si a aplicat 8 avertismente si amenzi in valoare totala de 14.000 de lei.
""Pana in prezent s-au inregistrat numai 345 de producatori, GNM va aplica penalitati celor care nu s-au inregistrat"", a declarat Sulfina Barbu, Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor. Mai mult, ea sustine ca au fost stabilite 99 de puncte de colectare selectiva de DEEE la nivelul localitatilor cu peste 10.000 de locuitori. Inca 72 de locatii din 80 necesare au fost stabilite in localitatile cu peste 20.000 de locuitori, insa majoritatea spatiilor stabilite pentru colectarea selectiva sunt nefunctionale.
Aruncarea necontrolata a de-seurilor de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei noi.
TERMENE. Pana la 31 decembrie 2005, autoritatile publice locale trebuia sa infiinteze cel putin un punct de colecare selectiva a deseurilor in orasele cu peste 10.000 de locuitori. De asemenea, pana la 30 iunie 2006, consiliile judetene trebuia sa puna la dispozitia producatorilor spatiile necesare pentru infiintarea a cel putin unui punct de colectare in fiecare oras cu peste 20.000 de locuitori. In plus, firmele producatoare si importatoare de EEE erau obligate ca, pana la 31 aprilie 2006, sa se inregistreze la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, in registrul producatorilor si importatorilor, iar numarul de inregistrare sa fie comunicat retelelor comerciale prin care sunt vandute.
Tinta pentru 2006 este colectarea a doua kilograme de deseuri pe locuitor, pe an, iar rata de recuperare trebuie sa fie de 50%. In plus, pana in 2008, Romania ar trebui sa colecteze cel putin patru kilograme de deseuri pe locuitor, pe an.

TAXA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.