Imediat dupa instalarea la Cotroceni, presedintele Traian Basescu le-a dat sefilor serviciilor speciale termen de gratie sase luni pentru a demonstra ca merita sa ramana in functii.

Inainte de a expira lunile promise insa, SRI l-a avut ca invitat special la aniversare pe 25 martie 2005. Momentul a adus primele laude ale presedintelui pentru SRI. Datorita informatiilor primite de la SRI, spunea Basescu atunci, au fost evitate multe numiri ale unor secretari de stat ""care aveau in spate grupuri de interese si erau promovati printr-unul sau altul dintre partidele Aliantei"". Punct marcat de SRI.
APOGEU. La sfarsitul lunii martie 2005, trei jurnalisti romani au fost rapiti in Irak. Basescu stabileste ca centrul de comanda al operatiunilor de salvare a ziaristilor sa fie la Cotroceni, iar SRI si SIE se implica in operatiunile pentru eliberare. Finalul operatiunii marcheaza momentul de glorie al serviciilor secrete. La 22 mai, Presedintia anunta eliberarea ostaticilor, iar Traian Basescu le multumeste ofiterilor romani de informatii, remarcand in mod deosebit activitatea serviciilor secrete in operatiunile de eliberare. Dupa ce ziaristii au fost adusi in tara, Basescu reia laudele la adresa serviciilor, insistand ca este vorba de ""o operatiune 100% a serviciilor secrete romanesti"", care ""au colaborat excelent"". De la aceste evenimente, presedintele Traian Basescu a continuat sa laude serviciile secrete, in special SRI si SIE, nu de putine ori el afirmand ca este ""cel mai informat om din Romana"" si neezitand sa faca referire la informatiile primite de la servicii, cand a exprimat critici la adresa Guvernului. (Aniela Nine)