Ne intalnim aproape in fiecare zi cu stresul de la locul de munca. Fie ca lucram intr-un birou, fie ca muncim ca soferi, ca vanzatori ambulanti sau ca agenti publicitari, stresul e o raie de care cu greu putem scapa. Daca nu te stresezi inseamna

Ne intalnim aproape in fiecare zi cu stresul de la locul de munca. Fie ca lucram intr-un birou, fie ca muncim ca soferi, ca vanzatori ambulanti sau ca
agenti publicitari, stresul e o raie de care cu greu putem scapa.

Daca nu te stresezi inseamna ca nu muncesti? Sau ne putem construi o cariera si ne putem castiga existenta iesind de la serviciu asa cum ar trebui sa intram - relaxati si zambitori? Psihologul Stefania D. Nita, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie Bucuresti, este de parere ca exista cauze interne si externe ale stresului la locul de munca. ""Lipsa de motivatie pentru ceea ce facem se constituie intr-o sursa care actioneaza din interior; dezamagirea pe care o avem atunci cand intre asteptarile noastre si ceea ce se intampla in practica realitatii este un alt factor de stres ce actioneaza din interior. Cand nevoile noastre (de recunoastere, de apreciere, de crestere si dezvoltare profesionala) nu sunt satisfacute, se poate resimti o stare de stres, care ne creeaza senzatia ca suntem coplesiti"", afirma psihologul. Factorii externi pot fi relatiile tensionate cu colegii, relatia incordata cu un sef autoritar, un salariu mic in raport cu un volum mare de munca, aglomeratia din birou, lipsa unei pauze de masa sau lipsa de comunicare cu colegii.
BUN SAU RAU. Nici stresul nu e intotdeauna un lucru rau. Poate fi pozitiv sau negativ. ""Stresul pozitiv, numit eustres, este un stimulent important care creste motivatia pentru ceea ce facem si ajuta la cresterea performantelor profesionale, ne conduce la a face cu placere ceea ce avem de facut, la o buna capacitate de concentrare a atentiei pe sarcini si la eficienta"", spune Stefania D. Nita. Cel negativ, distresul, ""este cel ce atrage dupa sine lipsa «chefului de munca», scaderea interesului pentru ceea ce avem de facut, precum si scaderea eficientei, performantei si implicarii"".
SOLUTII. Cum scapam pe termen lung de stres? Ca in orice problema, trebuie identificate cauzele. ""Pe masura ce se identifica factorii care conduc la efectele resimtite se pot gasi si modalitatile de inlaturare, gestionare, intelegere a ceea ce se intampla. Schimbarea locului de munca, imbunatatirea comunicarii cu ceilalti, alocarea unui timp si reechilibrarea orelor de serviciu cu timpul liber, redescoperirea lucrurilor care ne fac placere"", spune psihologul Stefania D. Nita.
""Stresul, ca atare, se manifesta ca o stare difuza de tensiune, iritare, nervozitate, nemultumire care, cu cat se prelungeste mai mult, cu atat este mai deranjanta si poate duce si la alte tulburari (de atentie, somn, scaderea randamentului, stare de deprimare). Intalnesc frecvent expresia «ma deranjeaza ceva, dar nu pot spune ce anume», iar aceasta imposibilitate de a lega starea de disconfort de ceea ce o cauzeaza este o sursa suplimentara de stres"", spune psihologul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.