Apa cu efecte curative din Olanesti a trezit curiozitatea numerosilor cercetatori. De altfel, aici se fac tratamente unice in lume - injectiile cu apa minerala sulfuroasa izotona, recomandata afectiunilor alergice. In privinta

Apa cu efecte curative din Olanesti a trezit curiozitatea numerosilor cercetatori. De altfel, aici se fac tratamente unice in lume - injectiile cu apa minerala sulfuroasa
izotona, recomandata afectiunilor alergice.

In privinta denumirii localitatii Olanesti, parerile sunt impartite. Unele izvoare sustin ca numele statiunii provine de la cavalerii armatei austriece. Acestia se numeau ""olane"", respectiv ""ulani"". Altii sunt de parere ca numele se datoreaza in mare parte boierilor locului. Amintiti in documentele istorice incepand cu secolul al XVI-lea, boierii Olanesti au fost cei care au dat si numele localitatii.
Mai tarziu apare noua denumire a locului, aceea de Baile Olanesti. Aceasta deriva din baile minerale existente aici inca din vechime si folosite empiric de localnici si de vizitatorii ocazionali. Pana in 1930, localitatea de resedinta a avut denumirea de satul ""Livadia"" si apartinea de comuna Baile Olanesti. Dupa aceasta data a format o comuna aparte cu denumirea de ""Baile Olanesti - Livadia"". La 25 iulie 1942, prin Decizia nr. 34 a primariei locale s-a hotarat ca localitatea sa poarte numele de comuna Baile Olanesti.
ATESTARI ISTORICE. Se pare ca meleagurile statiunii au fost locuite inca din perioada mezoliticului si neoliticului. De atunci dateaza un topor de piatra perforat gasit in Gurguiata, un topor de piatra cu doua taisuri gasit in Comanca si un topor de arama gasit pe Valea Argelelor. Pesterile din Masivul Buila au adapostit vanatori ai perioadei mezoliticului. Pe actuala vatra a Olanestiului a existat o obste sateasca cu o vechime de cca. 2.000 de ani. De asemenea, in tinutul Olanesti a existat si o localitate de mosneni. Ocupatia de baza a fost cresterea animalelor, in mica parte agricultori, taietori de lemne, lucratori la minele de sare din Ocnele Mari si lucratori agricoli pe mosiile unor boieri.

PLANURI. Autoritatile isi propun rezolvarea cailor de acces catre izvoare


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.