Multe zambete, o aniversare plina de sampanie, discutii surprinse de presa si noul campion al ""loviturilor sub centura"", mai exact liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, au facut deliciul sefilor de stat reuniti intre 15 si 17 iulie la Sankt-Pete

Multe zambete, o aniversare plina de sampanie, discutii surprinse de presa si noul campion al ""loviturilor sub centura"", mai exact liderul
de la Kremlin, Vladimir Putin, au facut deliciul sefilor de stat reuniti intre 15 si 17 iulie la Sankt-Petersburg.

Intr-o atmosfera luxoasa, special ""regizata"" de presedintele rus, Vladimir Putin, pentru a le demonstra liderilor celor mai industrializate state ca Rusia a intrat intr-o noua era politica si poate gazdui un summit international, spiritul de gluma nu a intarziat sa apara, in ciuda situatiei grave din Orientul Mijlociu. ""Raurile de vin au curs"", remarca un ziarist al BBC, in timp ce marii sefi de stat sau de guvern se straduiau sa ajunga la un consens privind o pozitie comuna la evenimentele din Liban si Fasia Gaza. Orientarile si interesele diferite au fost totusi date la o parte, mai ales de liderul de la Kremlin si premierul britanic, Tony Blair. Ei si-au pus echipele diplomatice la lucru pentru redactarea unui text comun, initiativa lor reusind sa obtina in final chiar si sustinerea americanilor. In schimb, rusii au tinut mortis ca Iranul sa nu fie deocamdata sanctionat de comunitatea internationala, judecand ca este inca ""prematur"" sa se ia masuri impotriva Teheranului. Totusi Putin i-a somat pe iranieni sa dea curs propunerilor comunitatii internationale cat mai repede cu putinta, adica sa renunte la imbogatirea uraniului. Intr-un ritm mai relaxat, liderii G8 s-au angajat sa combata coruptia in randul oficialilor politici si economici de rang inalt, acuzand acest flagel ca submineaza democratia si economiile nationale, informeaza AFP. In acest context, atat presedintele SUA, George W. Bush, cat si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, au tinut sa faca referiri la preocuparile care exista privind democratia din Rusia.
GLUMITE CU SUBSTRAT. Dupa o serie de complimente pe care le-a adresat organizatorilor summitului, laudand peisajul, vila unde a fost cazat si mancarea aromata, Bush a recunoscut ca in Rusia exista o democratie ""in stil rusesc"", dar a subliniat ca multi si-ar dori ca democratia din Irak sa devina un model pentru aceasta. Raspunsul sec al lui Putin nu a intarziat: ""Noi nu am dori ca la noi sa fie o democratie ca cea din Irak"", a spus presedintele Rusiei, zambind colegului din SUA. Aceasta lovitura sub centura a fost declarata de ziaristi cea mai buna gluma a summitului. De altfel, printre cele mai ""suculente"" momente ale summitului s-a numarat si un dialog intre Bush si Blair, care a fost ascultat de presa in mod involuntar, relateaza Reuters. Bush a fost surprins spunand ca Siria ar trebui sa faca presiuni asupra Hezbollah pentru a ""opri aceasta mizerie"" si ca secretarul de stat american s-ar putea deplasa curand in Orientul Mijlociu.

ANIVERSARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.