In Romania, tariful de interconectare pentru mobil este de 8,13 eurocenti pe minut. Bulgarii sunt mai putin norocosi, avand 19 eurocenti pe minut. La polul opus se afla Cipru, cu 2,15 eurocenti. Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii

In Romania, tariful de interconectare pentru mobil este de 8,13 eurocenti pe minut. Bulgarii sunt mai putin norocosi, avand 19 eurocenti pe minut. La polul opus se afla Cipru, cu 2,15 eurocenti.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a impus Orange si Vodafone sa reduca tarifele de interconectare. In prezent, cei doi operatori primesc 8,13 eurocenti pentru fiecare minut de convorbire efectuata din reteaua altui operator. In septembrie, aceasta suma va scadea la 7,21 eurocenti, in ianuarie 2007 la 6,4 eurocenti, in ianuarie 2008 la 5,67, iar in ianuarie 2009 la 5,03.
CONSECINTE. Asta inseamna ca Orange si Vodafone vor incasa sume din ce in ce mai mici pentru apelurile primite de abonatii lor din alte retele. Vodafone a anuntat ca va contesta in instanta decizia ANRC, deoarece modelul dupa care au fost calculate noile tarife contine erori de fond, care au condus la un rezultat viciat.
La randul lor, reprezentantii Orange spun ca noile tarife sunt la cel mai scazut nivel european si sub costurile de interconectare. ""Modelul adoptat de ANRC a fost dezvoltat si aplicat doar in patru tari cu piete mature, ce au o evolutie predictibila si cu stadii de dezvoltare diferite fata de Romania"", a precizat
Orange. Pentru a-si argumenta pozitia, Vodafone Romania a aratat ca media europeana a tarifelor de interconectare la nivelul anului 2005 a fost de 12,79 eurocenti/minut, citand raportul European Electronic Communications Regulation and Markets 2005.
COMPARATII. Cei mai fericiti sunt cipriotii, cu un tarif de interconectare de doar 2,15 eurocenti. Bulgarii platesc cel mai scump minutul de convorbire, cu un tarif de interconectare de 19 eurocenti. In Portugalia, tariful de interconectare este de 13 eurocenti pe minut si va scadea la 11 in luna octombrie. Potrivit ANRC, in Franta Orange beneficiaza de un tarif de interconectare de 9,5 eurocenti pe minut. Vodafone are un tarif de interconectare de 11,2 eurocenti pe minut in Italia, 11,5 in Portugalia, 6,81 in Suedia si 9,17 in Olanda.
In iulie 2008, cele mai mici tarife de interconectare vor fi in Suedia (5,75), Olanda (5,5) si Romania (5,67).

PROCESE SIMILARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.