Intre 7 si 16 iulie, bucurestenii au fost partasi la cel mai frumos eveniment muzical al anului, propus de primaria Vienei si cea a Bucurestiului. Sarbatorind 250 de ani de la nasterea lui W.A. Mozart, Viena s-a gandit sa internationalizeze, a

Intre 7 si 16 iulie, bucurestenii au fost partasi la cel mai frumos eveniment muzical al anului, propus de primaria Vienei si cea a Bucurestiului.

Sarbatorind 250 de ani de la nasterea lui W.A. Mozart, Viena s-a gandit sa internationalizeze, anul acesta, in Europa Centrala si de Est, un festival de succes: ""Wienna Mozart Music Film"", ajuns la a 16-a editie. Pentru ca in capitala Austriei manifestarea reuneste mii de pasionati ai muzicii mozartiene, temerea principala a organizatorilor editiei de la Bucuresti a fost ca nu cumva interesul romanilor sa fie sub acest standard intelectual. Astfel, Primaria Capitalei si Centrul pentru Proiecte Culturale (ARCUB) au imaginat, spre deosebire de austrieci, un spatiu complex, in care, pe langa muzica si film, melomanul sa regaseasca terase, spatii verzi, standuri de carti si chiar un studio foto de factura retro. In Piata Enescu, seara de seara, spectacolul muzicii a inceput la ora 19, cu un concert live, urmat de o inregistrare video a unei orchestre celebre, interpretand capodopere de Mozart.
SHOW. Celelalte spectacole - al cartilor, fotografiilor, picturii si gastronomiei - s-au derulat pe tot parcursul zilei. ""Am reusit sa cream un spatiu prietenos, in care oamenii sa dialogheze si sa se imprieteneasca"", ne spunea Mihaela Paun, directorul ARCUB, subliniind ca satisfactia organizatorilor vine mai ales din faptul ca au reusit sa atraga nu numai melomani, ci si oameni care nu prizeaza concertele simfonice, un public tanar, cucerit de ideea spectacolului in aer liber si incantat de faptul ca nu trebuie sa plateasca bilet de intrare. ""Muzica, spunea in deschiderea festivalului Ernst Woller, presedintele Comisiei de Cultura a Primariei Vienei, e cel mai bun mesager"". Nu intamplator, pe langa muzica, ne-am putut delecta in aceste zile cu un alt ""mesaj simbolic"" al capitalei austriece, carnatul vienez - celebrul wurst - , dar si cu ""wienner schnitzel"", servite in corturi de campanie, ca pe vremea expeditiilor lui Napoleon.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.