Terry Wallis, un american de 39 de ani, spune din nou mama dupa 19 ani de coma vegetativa, intr-un centru special din Arkansas. In timpul unui accident rutier, in 1984, Terry Wallis a suferit un traumatism cranian si a intrat in coma. 19
Terry Wallis, un american de 39 de ani, spune
din nou mama dupa
19 ani de coma vegetativa, intr-un centru special
din Arkansas.

In timpul unui accident rutier, in 1984, Terry Wallis a suferit un traumatism cranian si a intrat in coma. 19 ani, Wallis a fost in stare vegetativa, incapabil sa se miste si sa comunice, ingrijit de o asistenta intr-un centru special, unde a fost internat, dupa accident. La 12 iunie 2003, surpriza generala. Terry Wallis a silabisit. Mai intai a spus ""mam"", apoi, ""pesi"" si ""milk"" (lapte). La ora actuala, poate sa exprime aproape orice si chiar sa faca unele miscari.
Evident cazul a atras comunitatea oamenilor de stiinta. Majoritatea si-au pus intrebarea cum poate fi posibila aceasta revenire. Echipa lui Henning Loss de la Centrul Medical al Universitatii Cornell din New York a investigat imagistic creierul lui Wallis. Medicii au comparat imaginile creierului lui Wallis cu cele prezentand creierul unor pacienti grav afectati sau perfect sanatosi. Rezultatele sugereaza ca, la Wallis, celule creierul si-au refacut partial conexiunile, permitandu-i sa
efectueze unele miscari si sa vorbeasca.
EXPLICATIE. Cercetatorii pun ameliorarea starii lui Wallis pe seama unei refaceri a axonilor, adica a acelor prelungiri ale neuronilor nedistruse. Chiar daca medicii au dat o explicatie, cazul lui Wallis este totusi o istorie cu adevarat exceptionala ce ar putea conduce la intelegerea mai profunda a mecanismelor de regenerare cerebrala si, implicit, de punere la punct a unor noi tratamente.
Profesorul Philipe Azouvi de la Spitalul Raymond Poincare, Garches, citat recent intr-un articol din Le Figaro, considera ca probabil Wallis nu a fost in coma, nici in stare vegetativa, ci intr-o stare cu evolutie indelungata si lenta. Oricum cazul ramane o exceptie. Potrivit publicatiei New England Journal of Medecine, revenirea din stari prelungite de coma sunt foarte rare in literatura de specialitate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.