Pentru protectia ochiului au fost inventate lentilele antireflex si monitoarele cu cristale lichide. Evolutia lentilelor este in stransa legatura cu revolutia tehnologica. Istoria lentilelor incepe in antichitate, insa utilizarea lor la scara larg
Pentru protectia ochiului au fost inventate lentilele antireflex si monitoarele cu cristale lichide.

Evolutia lentilelor este in stransa legatura cu revolutia tehnologica. Istoria lentilelor incepe in antichitate, insa utilizarea lor la scara larga este relativ recenta. Prima mentiune a acestui obiect a fost facuta de poetul Aristofan, in Grecia Antica. In secolul al VIII-lea a inceput confectionarea ochelarilor. A doua jumatate a secolului al XX-lea a adus o diversificare a lentilelor si o multitudine de utilitati.
ASTAZI. Exista lentile heliomate (fotocromatice), concepute pentru a proteja ochiul impotriva radiatiilor UV, lentile asferice cu forma aplatizata, recomandate pentru dioptrii mari, lentile progresive de ultima generatie, care reunesc toate dioptriile, de la cea de distanta la cea de aproape. Exista lentile de contact atat cosmetice, cat si pentru corectie. Lentilele speciale pentru lumina artificiala si calculator au fost concepute in scopul eliminarii radiatiilor emise de monitoarele cu UV. Sunt lentile optice acoperite cu strat antireflex.
MATERIALE. Lentilele pot fi fabricate din sticla sau din plastic, din compusi organici care confera o greutate redusa si o rezistenta sporita la spargere. Recordul la greutate si rezistenta il au lentilele din policarbonat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.