De 27 de ani gateste
in bucataria aceluiasi restaurant. In tot acest timp a urmarit clientii, a vazut ce schimbari s-au facut si a tras concluzia: daca nu te adaptezi la nou, nu ai cum sa rezisti intr-o asemenea meserie.

Judit Bodoni a facut Liceul Economic in Targu-Mures si a ales specializarea ""bucatari"". Dupa ce si-a luat diploma, a fost repartizata la restaurantul unui hotel din Sovata si de atunci acolo a si ramas. A rezistat schimbarilor care au survenit dupa 1989, pentru ca intotdeauna a fost deschisa la nou. De aceea, dupa atatia ani de munca in slujba gastronomiei, simte nevoia sa faca o schimbare. Sa isi dea titlul de maestru, mai ales ca indeplineste toate conditiile impuse de Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, din Romania. ""Astazi, daca ai titlul de maestru esti cineva, daca nu, practic, nu te poti considera profesionist"", spune Judit, chiar si dupa o experienta atat de mare. De aceea, in toamna acestui an, Judit se va prezenta in fata comisiei pentru examenul vietii ei.
CLIENTII. Nu stie cum s-au schimbat cu adevarat bucatarii, dar clientii cu siguranta sunt altfel. ""Acum 20 de ani, cand nu se gasea carne, toata lumea voia. Daca puneai la antreuri legume, era o adevarata tragedie. Astazi, legumele sunt baza."" De altfel, acum tinerii sunt cei care aproape in majoritate se axeaza pe salate. Cotletele, ceafa la gratar raman preferatele celor mai in varsta.
""Ceea ce eu vedeam ca fac turistii straini in urma cu 20 de ani, vad acum si la romani, care au devenit foarte pretentiosi. Daca atunci se uitau urat la finlandezii care mancau morvoc dat prin razatoare la micul dejun, acum vor si ei, fiind ceva normal"", sintetizeaza Judit emanciparea gurmandului roman.
De altfel, acesta nu mai cere cioba. Acum vrea supe cr""me, care sunt mult mai sanatoase. Nu numai clientii s-au emancipat, ci si tot ceea ce inseamna bucatarie. De la aparatura la tacamurile de pe masa totul trebuie sa fie in conformitate cu ultimele cerinte de pe piata.
Bucatariile sunt acum echipate cu aparatura profesionala adusa din strainatate, iar tacamurile sunt comandate de la mari firme.