Alianta D.A. continua sa conduca in optiunile electorale ale romanilor, iar PD isi consolideaza primul loc in topul partidelor daca ar candida separat de PNL, releva un sondaj INSOMAR, realizat in perioada 1-5 iulie 2006.

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Alianta ar castiga 48% din voturile celor care ar merge la urne, fiind urmat de PSD - 20%, PRM - 15%, PNG - 6%, UDMR - 5%, PIN - 2%, PUR - 1%, altul - 1%, PPCD (fost PNTCD) si Forta Democrata avand sub 1%. 18,6% dintre intervievati nu sunt hotarati, 14,6% nu ar vota, iar 2,3% nu au raspuns. In cazul in care PNL si PD ar candida independent, democratii s-ar instala pe primul loc in clasamentul optiunilor romanilor, cu 36%, in crestere fata de luna iunie, cand detinea 31%. Pe locul al doilea s-ar situa PSD - 20%, urmat de PRM - 15%, PNL - 13%, PNG - 7%,
UDMR - 5 %, PC - 2% si PIN - 2%.
In topul increderii, presedintele Traian Basescu ramane pe prima pozitie, cu 53% (fata de 56% in iunie), fiind urmat de Mona Musca - 44%, Theodor Stolojan - 39% si Gigi
Becali - 33% (fata de 29% in iunie). Sondajul mai releva ca 54% dintre cei chestionati nu sunt de acord cu participarea trupelor romanesti la mentinerea pacii din zonele de razboi, iar 46% se pronunta pentru mentinerea acestora. Intrebati daca dau dreptate mai multa presedintelui Basescu sau premierului Tariceanu, avand in vedere pozitiile diferite ale celor doi pe probleme de interes national, 47% dintre chestionati au fost de partea sefului statului si numai 10% au spus ca Tariceanu are dreptate. 44% nu au dat dreptate niciunuia.
MEDIA. Potrivit sondajului, Jurnalul National se afla in topul cotidienelor din care romanii afla cele mai multe informatii, fiind creditat cu 14%.
Ziarele locale sunt preferate de 37% dintre romani, Libertatea - 18%, Evenimentul Zilei - 11%, Adevarul - 6%, Gandul - 4%, alt ziar national - 4%.
Sondajul INSOMAR, comandat de FSLI Petrom, a fost realizat pe un esantion de 1.134 de persoane, eroarea maxima admisa fiind de 2,9%.