Dobanda de 17,5%, perioada de gratie de 59 de zile pentru platile la comercianti sau comision zero pentru platile in strainatate. Cam acestea ar fi dimensiunile 90/60/90 cand vine vorba de cardurile de credit in lei.

Caracteristicile mentionate nu apartin insa unui singur card de credit, ci sunt selectate cele mai ""apetisante"" calitati ale diferitelor carduri de credit in lei existente pe piata. Din acest motiv, fiecare client ar trebui sa-si aleaga cardul de credit in functie de modul in care crede ca-l va utiliza cel mai mult. Spre exemplu, pentru retrageri importante de numerar, o optiune importanta o reprezinta cardul de credit emis de Banca Transilvania, o exceptie pe piata, deoarece ofera perioada de gratie si pentru aceste operatiuni. Pentru retragerile de numerar foarte important este si comisionul. Cel mai bun de pe piata este de 0,3%, la cardul Eurom Bank-Hat Samsung. Dezavantajul este dat insa de reteaua redusa de bancomate si de dobanda mare perceputa.
Pe locul doi se afla comisionul de 0,5% pentru retragerile din bancomatele proprii, perceput la cardurile de credit ale BRD, Romexterra si AlphaBank. Pentru calatoriile in strainatate Cardul Mastercard Forte al Bancii Transilvania pare ideal pentru ca nu percepe comision de conversie valutara si nici la tranzactie.
PUNCTE TARI. La BCR si Romexterra gasiti carduri care nu solicita restituirea lunara a unei sume minime obligatorii. Facilitatea e utila in momentul in care vrei sa te imprumuti pe o perioada mai lunga sau pur si simplu nu vrei sa stai stresat ca s-ar putea sa depasesti termenul pana la care trebuie sa ajungi la banca. Unele banci asociaza cardului, la cerere, in mod gratuit, un serviciu de internet Banking. Am descoperit aceasta facilitate la Banca Transilvania si la Romexterra Bank. Perioada de gratie cea mai mare este de 59 de zile si este oferita de cardul CEC-ului. O norma a BNR limiteaza valoarea creditului pe card la echivalentul a trei salarii lunar. Pentru sume suplimentare trebuie aduse garantii sau incheiate polite de asigurare. Societatile de asigurari nu au experienta asigurarii creditului de tip ""revolving"", astfel incat cardurile care ofera credite mai mari decat trei salarii sunt rare. BCR este o exceptie care ofera pana la sase salarii sau 5.000 de euro.
Abonatii Vodafone ar trebui sa ia in considerare cardul de la Raiffeisen. Posesorii cardului Raiffeisen Bank-Vodafone primesc 5 puncte de loialitate Vodafone pentru fiecare 10 RON platiti cu cardul la comercianti.
DEZAVANTAJE. Unele exceptii sunt semnificative si dezavantajoase. Suma minima care trebuie returnata poate ajunge si la 15%, cum este cazul cardului Finansbank. La BRD, cardul Visa Classic nu are perioada de gratie, iar dobanda anuala efectiva pe care o implica este de 29,3%. Comisionul perceput de Alpha Bank pentru platile la comerciantii din strainatate cu cardul Visa Credit este de 3%, minim 4 euro.

PIATA