Aproape jumatate dintre copiii din tara noastra prezinta diferite grade de deficit de iod. Astfel, peste 33% au deficit usor de iod, 11% deficit mediu, iar 2,4% deficit sever, se arata in cel mai recent studiu al Institutului de Ocrotire a Mamei si C
Aproape jumatate dintre copiii din tara noastra prezinta diferite grade de deficit de iod. Astfel, peste 33% au deficit usor de iod, 11% deficit mediu, iar 2,4% deficit sever, se arata in cel mai recent studiu al Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului ""Alfred Rusescu"" privind investigarea starii de sanatate a mamei si copilului.

Desi 97% dintre familii folosesc sare iodata, mai mult de jumatate dintre acestea consuma sare cu un continut inadecvat de iod (sub 15 mg de iod/1 kg de sare), se mai arata in studiu. Ca urmare a acestor rezultate, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii si UNICEF au lansat campania ""Sare iodata, sare desteapta!"". Campania isi propune sa informeze populatia, mai ales cea din mediul rural si cu nivel scazut de educatie, asupra beneficiilor sarii iodate. Totodata, consumul de sare iodata va fi promovat si in scoli. Un obiectiv important al campaniei este modificarea legislatiei pentru cresterea nivelului de iodare a sarii la 20 mg de iod/1 kg de sare, a declarat dr. Mioara Predescu, coordonatorul Centrului National Pentru Prevenirea Tulburarilor prin Deficit de Iod.
Carenta de iod determina o insuficienta dezvoltare a creierului la fat, scaderea capacitatilor intelectuale la varsta scolara si chiar cretinism. O alta tulburare provocata de lipsa iodului din alimentatie este gusa endemica. (Liana Hainarosie)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.