Dincolo de vilele si de pensiunile luxoase ale statiunii bihorene Baile 1 Mai se ridica un sat de aproximativ 600 de rromi. Veniti acum 100 de ani in zona, rromii din Rontau 2, asezare separata neoficial de vechea vatra a Rontaului, si-au inchis sat

Dincolo de vilele si de pensiunile luxoase ale statiunii bihorene Baile 1 Mai se ridica un sat de aproximativ 600 de rromi. Veniti acum 100 de ani in zona, rromii din Rontau 2, asezare separata neoficial de vechea vatra a Rontaului, si-au inchis
satul veneticilor. Acum,
aici, zic ei, sunt numai oameni unul si unul.

Pe ulita principala sta pe un scaun in fata unei case netencuite o batrana lata in solduri, careia doar tigara intre dinti ii mai lipseste pentru a poza intr-un tablou. Urmareste cu ochi critic joaca pustilor imprastiati in tot satul. Ana Hendre, de 64 de ani, tine in frau comunitatea aflata la cativa kilomeri de Oradea. Cei trei nepoti ai ei sunt bulibasii satului. Ca si cei trei fii de imparat din poveste, Lazar, Petre si Dorel Hendre, conduc dupa legea tiganeasca neamurile din sat. Sunt cateva familii mari in Rontau: Lingurar, Hendre, Lacatus. ""Eu vin dintr-o familie cu 11 frati, Lazar - la fel. Aicea familiile cu doar doi copii sunt cele cu tineri de 18-19 ani. Nu au avut inca timp"", zambeste cu tot chipul, ca o luna plina, Dorel. Varul Lazar il aproba. ""La noi, aicea, inmultirea merge bine"", rade retinut. Si ridicarea la putere. Cei doi veri isi amintesc povestile bunicilor, care spuneau ca pe la 1900 au venit pe locul de langa Bai doua familii de rromi. Care in curand s-au facut patru... Rontenii-doi tin la locul de bastina si la firma lui. ""Nu mai primim venetici pe pamantul asta. Ca vin si se bat, si fura, si lumea ne ia pe noi de rai. Daca vin si se insoara cu fetele noastre, sa le fie de bine. Aicea nu se stabilesc si nu le dam voie sa aiba domiciliu in satul nostru"", spune Lazar intelept. Ca veneticii il trag la bine: satul e aproape de Oradea, are apa curenta si curent electric.
Autoritatea celor trei bulibasi nu e recunoscuta oficial, doar un consiliu acasa la unul dintre veri a pecetluit reprezentativitatea. Asa ca grija rontenilor e grija lor. Si la momentul de fata teama e ca nu cumva maharii, de care e plina zona, sa puna ochii pe pamantul pe care rromii si-au ridicat casele si pe care nu au acte de proprietate.

VENIT. Rontenii doneaza sange pentru a avea ce pune pe masa copiilor


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.