Deputatii UDMR au vrut ieri sa boicoteze lucrarile de plen ale sesiunii extraordinare, suparati ca Statutul minoritatilor nu a figurat pe agenda Camerei.

Liderul de grup Marton Arpad a cerut introducerea proiectului pe ordinea de zi, dupa ce, in cursul diminetii, Biroul Permanent decisese amanarea discutiilor in comisii pana in august. Propunerea lui Marton a picat insa la vot: 78 ""pentru"" (UDMR si PNL), 76 ""impotriva"" (PSD, PRM si o parte din deputatii PD) si 13 abtineri (PD si PC), acestea din urma fiind contabilizate la voturile contra. Rezultatul nefavorabil i-a enervat pe reprezentantii UDMR, care au cerut o pauza de consultari pentru a decide daca mai participa la lucrari. Dupa discutii, udemeristii au decis sa ramana la sedinta, dar au criticat atitudinea colegilor din Coalitie, in special a PD pentru ca nu respecta intelegerile pe adoptarea Statutului.
ACUZATII. Marton Arpad a acuzat tergiversarea dezbaterilor in comisiile sesizate, spunand ca ceea ce se intampla este ""o batjocura"" la adresa minoritatilor nationale. ""Au existat partide sau persoane care au incercat sa santajeze UDMR-ul cu acest proiect, cu votul sau nevotul, inclusiv pe problema retragerii trupelor din Irak"".