Tone intregi de fier vechi din nave sugruma de multi ani Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Problema nu pare sa preocupe actuala conducere a Rezervatiei, desi nu o data s-a dovedit ca epavele polueaza Delta. Desi a fost decretata in urma cu 16

Tone intregi de fier vechi din nave sugruma de multi ani Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Problema nu pare sa preocupe actuala conducere a Rezervatiei, desi nu o data s-a dovedit ca epavele polueaza Delta.

Desi a fost decretata in urma cu 16 ani Rezervatie a Biosferei, sit Unesco si sit Ramsar, zona in care numai masurile de protectie a mediului ar trebui sa fie la loc de cinste, Delta Dunarii este un adevarat rai al afaceristilor de tot felul. Iar una dintre afacerile profitabile care se desfasoara cu sau fara stiinta autoritatilor este aceea cu fier vechi si combustibil provenite de la epavele ""parcate"" in malurile lacurilor, ghiolurilor si canalelor din Delta. Practic, desi acesti imensi monstri de metal nu sunt altceva decat adevarate surse de poluare, epavele stau cu anii pe maluri fara ca nimeni sa ia vreo masura.
LEGI EXISTA, DAR... Legislatia in domeniu este clara. Proprietarii de nave vechi, care au fost casate, trebuie sa depoziteze fiarele in asa-numite parcuri amenajate in Delta.
Exista la Mila 41, langa Tulcea, pe Bratul Sfantu Gheorghe, aval de satul Nufaru, pe de-a lungul Canalului Sulina, pe bratul Chilia. Ca masura ecologica, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a incheiat protocoale cu proprietarii de nave casate, obligandu-i pe acestia din urma sa scoata treptat fiarele vechi din Rezervatie. Asa s-a ajuns ca parcul de epave de pe Dunarea Veche, de la Mila 7,5, sa fie complet eliberat in anul 2004. In caz contrar, proprietarii de nave nu mai primeau autorizatii de mediu.
AUTORIZATII CU CANTEC. In ultimul an insa, o serie de firme din alte judete decat Tulcea se ocupa de inlaturarea fierului vechi si de eliminarea produselor petroliere din interiorul epavelor. Desi nu au punct de lucru in judetul Tulcea, respectivele societati au primit autorizatii de mediu de la ARBDD si isi desfasoara activitatea fara probleme. Unele dintre ele au fost descoperite de Garda de Mediu Tulcea, care a luat masuri pentru suspendarea autorizatiilor. Si asta pentru ca in 2005 si 2006 tone intregi de deseuri petroliere provenite din epavele abandonate au fost deversate in apele Dunarii. Accidentele au fost trecute sub tacere de ARBDD.

GUVERNATORUL-GUNOIER


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.