Mancarii ii zice ""tocan"" si se face pe la stanile din Gorj. Este, cum imi spune domnul Mirel Radulescu (jurnalist si gurmand, care nu se sfieste sa-si puna dinainte sortul de bucatar, pentru a-si pregati mancarurile preferate): ""un fel de bucate p
Mancarii ii zice ""tocan"" si se face pe la stanile din Gorj. Este, cum imi spune domnul Mirel Radulescu (jurnalist si gurmand, care nu se sfieste sa-si puna dinainte sortul de bucatar, pentru a-si pregati mancarurile preferate): ""un fel de bucate pentru ciobani puturosi"". Cuvantul din urma nu are nimic degradant. Recunosc chiar o inflexiune calda in rostirea lui. Vorbim despre retete autentice, savuroase, insa atat de putin cunoscute astazi. Subiectul e provocator. Drept pentru care, nefiindu-mi dat sa gust din mult-slavitul ""tocan"", ii cer sa-mi zica barem reteta. (Sunt invitata totusi sa ma infrupt din bucatele acestea, intaia oara cand le va prepara - adaptate, fireste, conditiilor de gatit citadine). ""La stana la Novaci, cand li-i ciobanilor foame, sacrifica o oaie, o jupuiesc, ii scot maruntaiele si-o taie cu satarul in bucati potrivit de mari. Din oaia asta prepara tocanul. Ai nevoie numai de un ceaun de 50 de kile."" Ei bine, ceaunul asta se asaza deasupra focului si se arunca in el toata carnea. Se pune capacul ""si se lasa sa fiarba in saul si in zama ei, la foc molcom"". Nici un alt ingredient nu e de folos la bucatele acestea. Doar o mana de sare si, ""daca e oaia batrana, putina apa, sa-i ajute la fiert"". Intreb de-o poveste anume legata de oaia asta brezata in stil gorjenesc. ""Pe la inceputul anilor a€™90, sunt intrebat daca stiu vreun ansamblu folcloric romanesc care sa participe la un festival, in Franta. Primul meu gand, fireste, e sa le recomand «Nedeia» din Novaci. Si-asa s-a-ntamplat de am plecat cu totii la drum lung, dintr-un capat in celalalt al Europei. Ca sa nu moara de foame pana in Franta, au pus de-au facut un tocan, in ceaunul cel mai mare, l-au acoperit si l-au asezat in spatele autocarului. Doua zile jumate, care cum simtea ca-l ia cu lesin de la stomac, se ducea in spate si lua cu lingura din ceaun. Nu va mai spun ca mirosea a oaie tot autocarul! La festival, «Nedeia» i-a cucerit pe francezi!"" Cucerirea Europei, cu tocanul!
Uit sa intreb ce-au mancat pe drumul de-ntors.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.