Soare, mare, Venetia cea leganata de ape, Roma cu intreaga ei istorie, Florenta si Renasterea, Leonardo da Vinci, Monalisa, spaghete, pizza, echipa nationala de fotbal, fructe de mare... Si lista ar putea continua pe pagini intregi, caci este vorba de una dintre tarile care au scris multe randuri in istoria lumii.
O calatorie culinara prin insorita Italie, prin multele ei regiuni incarcate de legende, ne va dezvalui o parte din tainele bucatariei acestei zone mediteraneene, in care orice preparat este parfumat cu ulei de masline, frunze de lauri si flori de portocal. Si se pare ca spiritul atat de viu al poporului italian nu s-ar putea impaca mai bine cu nimic altceva decat cu vinul rafinat si vesel pe care obisnuiesc sa-l foloseasca si ca ingredient in diverse preparate, si pe de alta parte, cu dragostea lor de fotbal... materializata in trei victorii la Campionatele Mondiale si alte numeroase participari. Nu e o intamplare nici faptul ca Italia, cu spiritul ei ospitalier binecunoscut, a gazduit doua dintre editiile Campionatului Mondial, pe cele din 1934 si 1990, ocazii excelente pentru italieni de a-si pune in valoare bucataria si de a-si etala preparatele traditionale. De la orezul preparat sub diverse forme si servit fie ca aliment principal, numit rizotto, fie ca adaos la alte preparate culinare, la celebra supa ""minestra"" sau la numeroasele specialitati din paste fainoase si branza, bucataria italiana, al carei centru se afla la Milano, este astazi una dintre cele mai cunoscute in intreaga lume. Nu ramane decat sa-i savuram specialitatile urmarindu-i, bineinteles, evolutia la editia aceasta a Campionatului Mondial de fotbal.