Asiaticii sunt cei mai mari fumatori si cu toate acestea sufera mai putin decat altii de boli cardiovasculare si cancer. Doar pentru ca beau zilnic peste un litru de ceai verde. Acest fenomen, descris intr-un articol din Journal of the American
Asiaticii sunt cei mai mari fumatori si cu toate acestea sufera mai putin decat altii de boli cardiovasculare si cancer. Doar pentru ca beau zilnic peste un litru de ceai verde.


Acest fenomen, descris
intr-un articol din Journal of the American College of Surgeons, a fost denumit ""paradoxul asiatic"" de catre cercetatorii de la Universitatea de Medicina Yale. Are acelasi principiu ca ""paradoxul frantuzesc"", potrivit caruia francezii inregistreaza putine boli cardiace in ciuda unei alimentatii bogate in grasimi
de origine animala. Aceasta
datorita consumului moderat de vin, bogat in antioxidanti, cu rol in prevenirea bolilor cardiovasculare.
STUDII. Pentru a evidentia paradoxul asiatic, dr. Bauer Sumpio si colegii sai au analizat peste 100 de studii asupra starii de sanatate a asiaticilor in raport cu consumul de ceai verde. Rezultatele arata ca acesti oameni sufera de mai putine boli cardiovasculare si cancer de plamani decat locuitorii altor tari. De exemplu, in SUA aceste boli afecteaza 348 de persoane din 100.000, fata de 186 din 100.000 in Japonia. In timp ce japonezii fumeaza mai mult decat americanii. Insa datorita consumului zilnic a peste 1,2 litri de ceai verde, bogat in antioxidanti, japonezii sunt protejati de boli cronice. Antioxidantii joaca un rol important in reducerea colesterolului ""rau"" (HDL), impiedicandu-l sa se oxideze si sa duca la depunerea placilor de aterom pe vase. De asemenea, antioxidantii actioneaza contra tumorilor, alergiilor si infectiilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.