Pentru magistratii romani, americanul George Philip Stephenson avea resedinta in SUA. Dar pentru bancherii francezi, de la care TRG Olanda a imprumutat bani, gajand actiunile Rompetrol Rafinare, el locuia inca in Romania. Cazul Rompetrol a starn

Pentru magistratii romani, americanul George Philip Stephenson avea resedinta in SUA. Dar pentru bancherii francezi, de la care TRG Olanda a imprumutat bani, gajand actiunile Rompetrol Rafinare, el locuia inca in Romania.

Cazul Rompetrol a starnit controverse intre reprezentanti ai sistemului judiciar romanesc. Omul de afaceri Dinu Patriciu si partenerii sai americani Philip Stephenson si Colin Hart, inculpati in dosar, au sustinut tot timpul ca sunt nevinovati, ca autoritatile romane confunda specificul companiilor multinationale cu cel propriu retelelor de crima economico-financiara organizata. Toti trei sunt cercetati in stare de libertate.
PENTRU JUSTITIE, IN SUA. Unul dintre motivele pentru care cei doi cetateni americani au evitat sa ajunga dupa gratiile arestului preventiv este faptul ca ei au reusit sa convinga instantele de judecata ca nu s-au sustras urmaririi penale, asa cum a sustinut Parchetul. Citati de procurori pentru a fi audiati la data de 23 ianuarie 2006, Colin Richard Hart si Philip Stephenson au reactionat diferit, dar, in esenta, cu acelasi efect: neaudierea lor. Hart a informat parchetul la 20 ianuarie ca nu se poate prezenta la audieri, deoarece trebuie sa plece in Olanda si Franta pentru incheierea unor afaceri importante si urgente. Cinci zile mai tarziu, ii anunta pe anchetatori ca si-a stabilit resedinta in SUA, incepand cu data de 1 ianuarie 2006. Potrivit IGP, el parasise Romania inca din 4 noiembrie 2005, fara a-si anunta schimbarea resedintei. Tot la 20 ianuarie, Stephenson, prin aparatori, a notificat procurorilor ca are deja resedinta in SUA. El parasise Romania cu patru zile inainte, folosind ""avionul particular al coinculpatului"" Dinu Patriciu.
ACHIZITIE.In acea zi de 20 ianuarie, Rompetrol France a achizitionat 12.569 de actiuni la compania franceza Dyneff, reprezentand suta la suta din capitalul social si drepturile de vot la Dyneff. Operatiunea a fost posibila prin obtinerea a doua credite de finantare partiala de la banca Societe Generale France, totalizand 64 de milioane de euro. Creditele au fost garantate de The Rompetrol Group N.V. (TRG) Olanda, societate in care, langa presedintele Dinu Patriciu, Philip Stephenson figureaza ca director, cu locuinta la adresa din Bucuresti. Cele doua credite au fost garantate cu actiunile nominative detinute de TRG Olanda la SC Rompetrol Rafinare SA (RR), care, la data semnarii contractului de garantie reala imobiliara asupra lor, aveau o valoare totala curenta de piata de 128.000.000 de euro. La 28 februarie, procurorii DIICOT au pus sechestru asigurator pe 25,8% din actiunile RR, detinute de TRG.

PENTRU BANCI, ADRESA IN ROMANIA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.