Chimia, fizica si biologia sunt disciplinele fara cautare pe piata muncii. Nici candidatii nu se prea inghesuie la stiinte, dupa cum arata concurenta la admitere in ultimii ani. In schimb, absolventii, dar si studentii de la informatica, economie si

Chimia, fizica si biologia sunt disciplinele fara cautare pe piata muncii. Nici candidatii nu se prea inghesuie la stiinte, dupa cum arata concurenta la admitere in ultimii ani. In schimb, absolventii, dar si studentii de la informatica, economie si sport isi gasesc foarte repede un job.

Centrul de Informare Profesionala, Orientare in Cariera si Plasament (CIPO) din cadrul universitatii iesene ""Al.I. Cuza"" testeaza la fiecare sfarsit de an universitar viata studentilor. Mai exact, tinerii au de completat formulare pe baza carora CIPO trage concluzii: cati dintre studenti au muncit pe perioada studiilor, in ce domeniu si ce au de gand sa faca mai departe.

JOBURI. Toti absolventii isi doresc un loc de munca. Cei mai multi in sectorul privat si pe specializarea pentru care s-au pregatit. Exista si tineri care aleg sa plece peste hotare, motivati fiind de salariile mari, comparativ cu cele din tara. Rezultatele preliminare ale studiului din acest an arata ca informatica, economia si sportul conduc in topul domeniilor cu cei mai avantajati absolventi. ""Din ce-am observat pana acum, cei mai multi studenti angajati sunt cei de la Facultatea de Informatica. Unii lucreaza inca din primii ani de studiu, altii sunt in atentia firmelor de IT"", explica Mariana Tatarusanu, coordonator CIPO.
Si absolventii de la Facultatea de Fizica si Sport isi gasesc usor de lucru: ""Sunt studenti care s-au angajat instructori la sali de fitness, profesori de gimnastica sau kinetoterapeuti la diferite saloane"", declara Tatarusanu. Studiile economice sunt si ele la mare cautare, pentru ca, explica seful CIPO, ""piata muncii la ora actuala ofera astfel de joburi, avand in vedere ca s-a dezvoltat sistemul bancar, de exemplu"".

SOMERI. Formularele completate de studenti mai arata ca absolventii de stiinte isi gasesc foarte greu un loc de munca in domeniul pentru care s-au pregatit. In aceasta situatie sunt tinerii care au terminat sau urmeaza facultatile de chimie, biologie si fizica.
""Din observatiile preliminare reiese ca aceste discipline produc cei mai multi someri. Sunt foarte putini studenti care in timpul facultatii au profesat in domeniu"", afirma Mariana Tatarusanu, care tine sa precizeze ca rezultatele sondajului nu sunt inca definitivate. Coordonatorul CIPO se plange insa ca studiile merg greu si invoca numarul insuficient de personal: ""Suntem trei persoane la 20.000 de studenti si e foarte multa munca. In plus, mai avem si alte activitati. Trebuie sa ne gandim pe viitor la alta modalitate de realizare a studiilor. Prin telefon sau e-mail sunt cele doua variante avute in vedere"", declara Mariana Tatarusanu.

ISTORIC. Pe baza acestor studii, Universitatea ""Al.I. Cuza"" din Iasi isi face planul de invatamant pentru viitorul an universitar.
De asemenea, gradul de angajare a absolventilor reprezinta un criteriu de finantare. Centrul de Informare Profesionala, Orientare in Cariera si Plasament a fost infiintat in 1997 si este primul din tara care a organizat in 2000 targuri de oferte educationale
pentru absolventii de liceu
si pentru cei cu studii
universitare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.