Automatica si Calculatoare, Electronica, dar si Chimie, Fizica. Sunt universitati ai caror absolventi sunt luati de firmele internationale de pe bancile facultatii, dar si unele pentru care nu se prea dau credite. Uniunea Europeana cere in schimb cer

Automatica si Calculatoare, Electronica, dar si Chimie, Fizica. Sunt universitati ai caror absolventi sunt luati de firmele internationale de pe bancile facultatii, dar si unele pentru care nu se prea dau credite. Uniunea Europeana cere in schimb cercetatori si ingineri care ar putea veni chiar de la institutii de invatamant superior din Romania.

Anumite specializari cum ar fi cele de la Chimie sunt legate in mare masura de marea industrie chimica, dupa cum spune rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti (UPB), Ecaterina Andronescu. Or, de chimisti, de ingineri chimisti este nevoie in foarte multe domenii si laboratoare, nu neaparat in marea industrie chimica. Pe de alta parte, din acest domeniu se pot dezvolta foarte usor firme mici, afaceri private pe care fiecare absolvent si le poate incepe. ""Asa a inceput un coleg, intr-un apartament de bloc, sa lucreze biomateriale. Acum s-a dezvoltat, are o firma mai mare, si-a cumparat un spatiu pentru tehnologii"", spune Andronescu.

UE. Daca vorbim de Uniunea Europeana insa, vorbim de o directiva a UE, care impune cresterea segmentului de invatamant din domenul ingineriei, din domeniul stiintific, peste 14% pana-n 2010, pentru ca a aparut o mare nevoie de ingineri, dar si de persoane din domeniul cercetarii. ""Sunt si facultati grele, dar care dupa absolvire aduc beneficii interesante"", precizeaza rectorul UPB, facand referire la Chimie, Fizica.
In domeniul cercetarii, proiectul UE este foarte ambitios. Si-a propus sa constituie un corp de cercetatori de 700.000 pana-n 2010. ""Este nevoie de resurse financiare pentru a demara activitati de cercetare, dar si o formare initiala nu numai prin ciclul de licenta, ci si prin masterat si doctorat. La finalizarea celui de-al treilea ciclu, un cercetator este capabil sa stea pe picioarele lui si sa-si dezvolte o cariera in cercetare"", afirma Ecaterina Andronescu.

FIRMELE. Tot in cadrul Universitatii Politehnica este o facultate cu predare in limbi straine, absolventii acesteia fiind cautati mai ales de firmele internationale care lucreaza in Romania si care doresc absolventi pregatiti intr-o limba de circulatie internationala: engleza, franceza sau germana.
Totusi, cele mai cautate in cadrul UPB sunt facultatile de Automatica si Calculatoare, respectiv Electronica, unde nu sunt foarte multi candidati pe un loc, intre doi si trei, dar foarte buni.
O evaluare facuta inainte de concursul propriu-zis a scos la iveala ca peste 85% din candidati veneau cu medii de peste 9,50 din liceu. ""Sunt multe firme internationale care cauta sa-si racoleze angajati pe de bancile facultatii. Tot ele vin cu ideea realizarii in cadrul Politehnicii a unui parc stiintific si tehnologic"", concluzioneaza Andronescu, amintind ca pentu aceste doua facultati se dau doua probe scrise in cadrul examenului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.