In momentul de fata, in Romania sunt peste 2.000 de familii atestate care doresc sa adopte un copil, in timp ce numai 900 de copii sunt adoptabili. Pana acum aproape doi ani, procedura adoptiei nationale era simpla: familia isi alegea co

In momentul de fata,
in Romania sunt peste 2.000 de familii atestate care doresc sa adopte
un copil, in timp ce
numai 900 de copii
sunt adoptabili.

Pana acum aproape doi ani, procedura adoptiei nationale era simpla: familia isi alegea copilul, din cei multi dati spre adoptie. Venit, vazut, placut, adoptat. Lucrurile s-au schimbat insa, de cand a intrat in vigoare noua Lege a adoptiilor (din 2004). Acum, aceasta pune accentul, in primul rand, pe respectarea drepturilor copilului, pe reintegrarea in familie si nu mai permite celor care doresc sa faca o adoptie sa-si aleaga ei copilul. Se merge pe principiul fiecare copil are dreptul la o familie, si nu invers. ""In trecut se cauta un copil pentru o familie, nu o familie pentru un copil"", spune Theodora Bertzi, secretar de stat in cadrul Oficiului Roman pentru Adoptii.
""EU ALEG!"". Acum, cei care aleg sunt specialistii. Ei decid care cuplu i se potriveste unui copil. ""De obicei, parintii vin cu un ideal tip in minte: «Eu vreau copilul asta», insa nu se gandesc ca, si daca l-ar naste ei, copilul n-ar fi asa. Pe de alta parte, poate ca si copilul are un ideal tip. Poate si el ar spune, la randul lui, «nu vreau un tata cu burtica si cu chelie. Vreau si eu niste parinti foarte tineri». Trebuie sa educam populatia, sa schimbam modul de a gandi al multora dintre noi. Sa incetam sa facem din actul adoptiei un tabu si sa-l transformam intr-un lucru normal. In acest moment, pe langa «cerintele» posibililor parinti legate de culoarea copilului, de starea sa de sanatate, problema cea mare este ca nimeni nu vrea sa ia un copil mai mare de 3, 4 ani. In general, cei mai multi vor bebelusi"", declara si Raluca Minoiu, reprezentantul unui ONG.
Actualmente, 900 de copii sunt adoptabili (din 31.107 aflati in centre de plasament) si exista 2.000 de familii (sau persoane) atestate care doresc sa adopte un copil. Conform datelor aflate in Registrul National pentru Adoptii, aproape 50% dintre aceste familii doresc sa adopte un copil de pana la 3 ani, iar restul, datorita programelor de consiliere pentru adoptie, au inceput sa accepte si copii mai mari de 3 ani.

PARERE. Theodora Bertzi spune ca exista si o mentalitate a
trecutului in ceea ce priveste adoptiile


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.