Peste cateva luni se vor acorda si cele doua licente 3G ramase. Cosmote si Telemobil si-au anuntat deja intentia de a le obtine. Licitatia ar putea fi mai stransa decat precedenta, avand in vedere noii candidati. La 12 noiembrie 2004, Ministerul C

Peste cateva luni se vor acorda si cele doua licente 3G ramase. Cosmote si Telemobil si-au anuntat deja intentia de a le obtine. Licitatia ar putea fi mai stransa decat precedenta, avand in vedere noii candidati.

La 12 noiembrie 2004, Ministerul Comunicatiilor a acordat primele doua licente 3G, castigate de Connex (in prezent, Vodafone Romania) si Orange. ""Estimam ca, pana in anul 2006, mai mult de un sfert din romani va putea sa opteze pentru a folosi aceste servicii de ultima generatie"", declara atunci Adriana Ticau, ministrul MCTI.
Vodafone are in prezent 140.000 de abonati 3G, in timp ce Orange si-a lansat aceste servicii saptamana trecuta.
Dar mai sunt doua licente 3G scoase la licitatie de Inspectoratul General de Comunicatii. Saptamana trecuta s-a publicat in Monitorul Oficial decizia pentru aprobarea procedurii de acordare a licentelor de telefonie mobila de generatia a treia, pentru standardul UMTS. Pana in prezent, Cosmote si Telemobil au declarat public ca isi doresc aceste licente.
""In Romania, Cosmote va introduce serviciile 3G cel mai probabil in 2007, o data cu lansarea i-Mode, cel mai rapid internet mobil"", ne-au declarat oficiali ai companiei, increzatori in obtinerea licentei. Din partea Zapp (CDMA 450 Mhz), reprezentantii sai ne-au confirmat interesul in obtinerea licentei, adaugand ca se doreste ""achizitionarea de spectru suplimentar pentru a mari capacitatea retelei"", stiut fiind faptul ca reteaua sa are capabilitati 3G.
INTERES MARE. In ultimul timp se vorbeste de noi candidati. Unul dintre acestia ar putea fi Societatea Nationala de Radiocomunicatii.
""Decizia de achizitie a unei licente 3G este analizata de companie, iar solutia aleasa va tine cont de interesele companiei si de investitiile pe termen lung"", ne-au declarat oficiali ai Radiocom. De asemenea, surse de pe piata vorbesc si de un fond de investitii din Elvetia, pe langa ""zvonurile"" mai vechi legate de operatorul Deutsche Telekom, prezent in Romania prin intermediul serviciului Eufonika (operat la noi de Combridge). Lucrurile se vor lamuri in curand, avand in vedere ca IGCTI va lansa caietul de sarcini in cursul acestei luni.
""Estimam ca in cursul lunii octombrie vom putea stabili castigatorii licitatiei, astfel incat sa putem acorda licentele 3G pana la sfarsitul anului"", ne-au declarat reprezentanti ai IGCTI.
STATISTICI. Romania este a doua tara din Europa Centrala si de Est, dupa Slovenia, in care s-au lansat serviciile 3G. In prezent, la nivel mondial sunt 100 de milioane de utilizatori 3G (WCDMA + CDMA 2000 1x EV DO), conform unui raport prezentat saptamana trecuta de Strategy Analitics.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.