Desi am reusit sa scapam de steguletele rosii ale Justitiei, sistemul nostru judiciar continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a princi

Desi am reusit sa scapam de steguletele rosii ale Justitiei, sistemul nostru judiciar continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare
a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din saptamana ce tocmai s-a incheiat.

S-a creat agitatie mare in lumea Justitiei, pe tema dosarelor petrolului si a modificarilor Codurilor Penal si de Procedura Penala. Au fost contre intre instante si parchete, intre societatea civila si ministrul Justitiei.
TENDER.Dupa ping-pongul jucat pana acum cu dosarele petrolului, saptamana trecuta a fost eliberat si singurul inculpat care mai era arestat pentru fraude cu petrol. Ovidiu Tender a iesit joi printr-o hotarare fara precedent pronuntata de un judecator al Tribunalului Bucuresti. Doua chestiuni intra in discutie: verdictul care a determinat eliberarea si hotararea prin care Tender a fost scos efectiv de dupa gratii. Verdictul a fost de revocare a mandatului de arestare, ca nelegal.
Luandu-l de bun, rezulta ca omul de afaceri ar fi stat degeaba la inchisoare vreme de trei luni. Ba, mai mult, toate completele de judecata (pe putin sapte) care s-au pronuntat pana acum in legatura cu mandatul, fie mentinandu-l, fie prelungindu-l s-ar fi aflat in eroare si ar fi dat solutii gresite.
Daca ar fi numai atat si tot ar fi extrem de grav. Dar si modul in care s-a produs pana la urma eliberarea lasa de dorit. Acesta a impartit lumea juridica in doua tabere si a starnit vii controverse pe tema interpretarii si a aplicarii normelor de procedura penala. Si, tineti cont, este vorba despre legile actuale care sunt in vigoare de cativa ani buni.
CODURI. Daca aceste texte pe baza carora procurorii si judecatorii fac deja dreptate nasc atat de multe controverse, ne intrebam ce se va intampla in Justitie dupa intrarea in vigoare a noilor coduri. Codul Penal si Codul de Procedura Penala au fost adoptate de Parlament, saptamana trecuta, si sunt deja constestate puternic de societatea civila. Ele au scos la rampa opiniei publice o ruptura majora intre societatea civila si Executiv. Dar si una interna, la propriu, ce pare iremediabila judecand dupa diferentele de viziuni ale Monicai Macovei, ca fost reprezentant de ONG, pe de-o parte, si actual ministru, pe de alta parte.
TELEGRAFIC. In tumultul saptamanii s-au facut ceva valuri si in dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990. Fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu a fost audiat ca martor al acuzarii de procurorii militari. Acum cand nu mai are nici o functie importanta in stat, Emil Constantinescu a fost foarte dur cu privire la invinuitii acestui dosar, printre care se numara si fostul sef de stat Ion Iliescu. Constantinescu a catalogat toate actiunile minerilor ca fiind ""crime impotriva umanitatii"" si ""acte de terorism"". Cazul a trecut in plan secund, deoarece istoria fregatelor britanice de pe urma carora ar fi fost mituiti ceva politicieni romani a tinut pagina intai a ziarelor si a ocupat timpi importanti de emisie la televiziuni imediat dupa divulgarea in presa britanica.

INCOERENTA CARE NE-AR PUTEA COSTA SCUMP


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.