Astazi, crestinii ortodocsi praznuiesc Pogorarea Sfantului Duh sau Cincizecimea. Iar in popor, sarbatoarea se numeste Rusalii. In fiecare an, la cincizeci de zile de la Inviere, biserica sarbatoreste de fapt ziua ei, a formarii sale prin cobora
Astazi, crestinii ortodocsi praznuiesc Pogorarea Sfantului Duh sau Cincizecimea. Iar in popor, sarbatoarea
se numeste Rusalii.

In fiecare an, la cincizeci de zile de la Inviere, biserica sarbatoreste de fapt ziua ei, a formarii sale prin coborarea asupra apostolilor si ucenicilor a Duhului Sfant, care le-a dat curaj pentru a vesti tuturor despre rastignirea, invierea si invatatura lui Hristos.
DARURI. Daca Dumnezeu a amestecat limbile neamurilor cand acestia s-au razvratit si au inceput sa construiasca Turnul Babel (Fac. 11, 1-10), acum Duhul Sfant dezleaga limbile, ca sa se inteleaga din nou. Sfantul Ioan Gura de Aur ne sfatuieste sa ""impodobim sufletele noastre"", pentru a dobandi si noi darurile Sfantului Duh.
IELELE. In aceeasi zi cu sarbatoarea Cincizecimii, in popor se celebreaza Rusaliile, zi dedicata indeosebi spiritelor mortilor. Rusaliile se tin trei zile in Moldova si Transilvania, sapte zile in Muntenia si Oltenia si opt zile in Banat. In mitologia populara romaneasca, Rusaliile sunt considerate femei fabuloase: Ielele, fiicele lui Rusalim Imparat. Nu se cunoaste originea mitului, ""iele"" nefiind un nume, ci pronumele personal feminin ""ele"", rostit popular. Traditia spune ca cei care nu respecta sarbatoarea sunt pedepsiti de iele cu boli, leacul fiind pelinul uscat pus sub perna. Azi se duc la biserica
CRENGI DE TEI SI FRUNZE DE NUC. In sudul tarii si in Moldova, din timpuri precrestine s-a pastrat dansul calusarilor in ziua de Rusalii. Ei danseaza in jurul fructului de alun, numit popular si ""calus"". Cei care joaca sunt initiati dupa un ritual secret, pentru a fi demni de a fi calusari. Despre dansul calusarilor de Rusalii se spune ca vindeca vitele si protejeaza recoltele de forte malefice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.