Ziua Oceanelor, sarbatorita la 8 iunie in fiecare an, are rolul de a reaminti importanta pe care o are oceanul in dezvoltarea unei vieti echilibrate.
Data de 8 iunie, in care se marcheaza aceasta zi, a fost declarata sarbatoare internationala i
Ziua Oceanelor, sarbatorita la 8 iunie in fiecare an, are rolul de a reaminti importanta pe care o are oceanul in dezvoltarea unei vieti echilibrate.
Data de 8 iunie, in care se marcheaza aceasta zi, a fost declarata sarbatoare internationala in 1992, la Summitul Natiunilor Unite de la Rio de Janeiro, avand patru mari obiective, care se reflecta si in proiectul propus pentru anul acesta: "Seas the Day !", tema ce face trimitere la binecunoscuta maxima "Traieste clipa!" (Seize the Day !). Avand in vedere faptul ca termenul "Sea" in limba engleza inseamna "mare, ocean", tema de anul acesta atrage atentia asupra faptului ca trebuie sa profitam de orice moment pentru a proteja oceanul. Primul obiectiv este acela de a actiona in fiecare clipa, de a schimba perspectiva cetatenilor, incurajandu-i sa se gandeasca la ce semnifica marea pentru ei si la ce are ea de oferit oamenilor. Al doilea mare obiectiv este de a le oferi oamenilor sansa sa invete. Multe persoane nu-si dau seama de abundenta de vietati care traiesc in apa si de consecintele pe care le au actiunile omului asupra lor. Un alt punct important este acela de a schimba stilul de viata al oamenilor si perceptia acestora asupra marilor si oceanelor. Cel de-al patrulea mare obiectiv este de a sarbatori. Fie ca oamenii locuiesc pe tarm sau nu, pot participa la orice eveniment care are scopul de a promova ingrijirea oceanelor. Anul acesta sunt acordate doua premii: "Global Ocean Conservation Award", ce va recompensa o persoana care a adus o contributie semnificativa la conservarea marina globala, si "Ocean Revolution Native Oceans Award", premiu acordat unui tanar care a contribuit la mentinerea echilibrului natural si care provine dintr-o tara in care oceanul are importanta economica, culturala si spirituala. Tema de anul trecut a Zilei Oceanului a fost "Descopera oceanul din gradina ta!", care a pus accentul pe legatura foarte stransa dintre oameni si ocean, indiferent de zona - in mijlocul continentului sau pe tarm. Organizatorii evenimentului au pus accent pe faptul ca ceea ce fac oamenii in propria gradina poate avea un efect pozitiv sau negativ asupra oceanelor. Apa circula dinspre ocean spre continent si apoi, din nou spre ocean. Resursele de apa sunt limitate si se pot proteja oceanele avand grija de propriile rezerve de apa, de propriile izvoare. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.