Vanzarea catre Rosneft a 49% din compania slovaca de transport Transpetrol, detinuta de o filiala a Iukos (Yukos Finance) a fost amanata de catre directorul Iukos, Viktor Guerachtchenko, informeaza cotidianul Vedomosti citat de RIA-Novosti. Potrivit
Vanzarea catre Rosneft a 49% din compania slovaca de transport Transpetrol, detinuta de o filiala a Iukos (Yukos Finance) a fost amanata de catre directorul Iukos, Viktor Guerachtchenko, informeaza cotidianul Vedomosti citat de RIA-Novosti. Potrivit acestuia, intarzierea se explica prin dezacordurile din sanul guvernului slovac (care detine 51% din Transpetrol), ''care asteapta o reactie din partea Guvernului rus''. Intelegerea intre Yukos Finance si Rosneft asupra tranzactiei de 103 milioane de dolari a intervenit in luna februarie a acestui an. Pe 28 aprilie Serviciile de reglementare a concurentei din Slovacia au aprobat vanzarea actiunilor.
Partile implicate nu au primit insa si acordul Ministerului Economiei, a declarat Claire Davidson, reprezentant al Iukos, fara a preciza insa argumentele avansate de catre functionarii slovaci impotriva vanzarii actiunilor Transpetrol.
Potrivit unei surse din cadrul Rosneft, citate de RIA-Novosti, o posibila cauza a acestei amanari ar fi insa oferta depusa intre timp de catre polonezii de la PKN Orlen, care se afla in relatii mult mai bune cu Iukos. PKN Orlen poseda de altfel o buna experienta in relatiile cu Iukos. In urma cu doua saptamani compania poloneza a cumparat 53,7% din actiunile societatii ruse detinute la o rafinarie lituaniana de la Mazeikiu, pentru 1,492 miliarde de dolari.
Este imposibil de inteles de ce Iukos se fereste sa vanda oricum Transpetrol, a declarat Eduard Rebgun, director interimar al Rosneft. Cu peste 20 de miliarde de dolari datorie, suma pe care o poate obtine din Transpetrol nu este decat o picatura de apa in marea de care are nevoie pentru a-si restabili echilibrul financiar''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.